Pelsdyrnæringen skal avvikles

NOAHs fakkeltog mot pelsdyrnæringen har fått gjennomslag. Pelsdyrnæringen skal avvikles, ifølge regjeringen. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NOAHs fakkeltog mot pelsdyrnæringen har fått gjennomslag. Pelsdyrnæringen skal avvikles, ifølge regjeringen. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

egjeringen vil foreta en styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025. Motstanderne jubler, mens pelsdyrbønder fortviler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter fram til årsskiftet 2024/2025, heter det i den såkalte Jeløya-plattformen.

– Jeg tror ikke vi hadde fått gjennomslag for en avvikling av pelsnæringen utenfor regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: Den nye regjeringen: – Vi må løse seks utfordringer

Venstre får skryt

Ikke uventet høster avgjørelsen jubel hos motstanderne av pelsdyroppdrett.

– Det er helt fantastisk at Venstre har vist evne og vilje til å prioritere hensynet til de aller svakeste – pelsdyr som lider i trange bur. NOAH har kjempet i 28 år for dette, og vi er utrolig glade for at politikerne endelig hører på veterinærfaglig råd og opinionen i denne saken, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.

Både Erna Solberg og Siv Jensen sier til NTB at avviklingen av pelsdyrnæringen var en av de vanskeligste sakene for dem å svelge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensen: Vi har fått flere store gjennomslag

Fortvilte oppdrettere

Blant dem som er skuffet, er mange pelsdyrbønder.

– Dette er veldig alvorlig, og vi er svært skuffet over å bli ofret på denne måten, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem, til NRK.

På landsbasis er opp mot 200 pelsdyrbønder, ifølge kanalen.

– Siste ord er definitivt ikke sagt i denne saken. Nå skal vi legge en plan, og har håp om at vi skal klare å komme oss rundt dette, sier han.

Kompensasjonsordningen for dem som driver med pelsdyr, skal utredes og klargjøres i løpet av 2018, ifølge regjeringen.