Meny

– Frode Berg er ingen spion som russerne påstår, han er en fredsbygger

Rune Rafaelsen (Ap), ordfører i Sør-Varanger kommune, har et godt forhold til vår nabo i øst, men når det gjelder anklagene mot Frode Berg, nærer han ingen tvil om at russerne tar feil.
Møt Rune Rafaelsen, ordfører i Norges «russiske» by.

Intervjuet er også publisert hos Dagsavisen.no lørdag 6. januar.

I tiden etter at Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet tidlig i desember, har du engasjert deg sterkt for hans sak, både ved å sende brev til regjeringen, i intervjuer og på andre måter. Hvorfor det?

– Han Frode jobbet ved Grensekommissariatet i 25 år til han ble pensjonist i 2014. I tillegg har han vært involvert i folk til folk-samarbeidet og jobbet med kunst- og kulturprosjekter. Han har vært en institusjon i det norsk-russiske samarbeidet. Han Frode er en stødig kar, en fredsbygger først og fremst, så derfor har jeg kommet så høyt på banen.

Vil du omtale Berg som en venn?

– Jeg har aldri vært hjemme hos ham, og han har aldri vært hjemme hos meg, men i en kommune med bare litt over 10.000 mennesker, og i og med at vi begge har jobbet med grensa, har vi truffet hverandre mange ganger.

Berg er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Hva tenker du om det?

– Det må bero på en misforståelse.

Så du tror ikke det er snakk om en bevisst provokasjon fra russisk side?

– Jeg kan komme med hundre teorier om dette, men vil ikke spekulere. Jeg har jobbet med Russland i 30 år, og det jeg har lært er at russere er uforutsigbare. Derfor er det to ting som gjelder nå. 1. Å få Frode hjem. 2. Å fortsette det folkelige samarbeidet.

Hva må til for å lykkes med å få Berg hjem?

– Heldigvis har Frode fått en god norsk og russisk advokat, og ambassaden har også engasjert seg. Jeg forventer videre at regjeringen gjør alt den kan, selv om jeg ennå ikke har fått noe svar på brevet jeg sendte til statsministeren og utenriksministeren. Det folkelige engasjementet er også viktig. Lørdag gikk så mye som 5-600 mennesker i fakkeltog i Kirkenes for å få Frode hjem. Folk i Kirkenes fikk sjokk da Frode ble arrestert. «Frode er ikke spion!», var reaksjonen som gikk igjen. I forbindelse med fakkeltoget ble det overlevert et brev til det russiske generalkonsulatet. Også de kjenner Frode, og vil sende brevet videre til Moskva. Det kan tyde på at heller ikke de skjønner hvorfor Frode ble arrestert, men de sier selvfølgelig ikke noe om det til oss.

Det er blitt sagt at Berg risikerer å bli dømt til 10-20 år i russisk fengsel. Tror du han unngår det?

– Ja, jeg tror at når ting etter hvert kommer for en dag, så vil Frode komme hjem, men det kan ta tid før alt kommer på bordet.

Berg sitter i Lefortovo-fengselet, et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet benytter seg av. Har dere vært i kontakt med ham?

– Ingen har snakket med Frode i fengselet bortsett fra ministerråden ved den norske ambassaden i Moskva. Men vi prøver nå å samle inn tilstrekkelig med penger til at kona hans, Anita, får besøkt ham i fengselet, når det blir mulighet til det.

Les også: Russland kaller spionsaken uheldig for forholdet til Norge

Du er opptatt av at det folkelige samarbeidet mellom nordmenn og russere skal fortsette. Har arrestasjonen av Berg på noen måte påvirket dette samkvemmet så langt?

– Det daglige forholdet til russerne fortsetter som normalt.

Hva innebærer dette i praksis?

– Siden Barentssekretariatet ble etablert i 1993, etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning, har det gått sakte, men sikkert framover. Nå krysser mange hundre mennesker grensa mellom Russland og Norge hver eneste dag. Vi drar på harry-handel, eller Vladimir-handel, for blant annet å kjøpe billig diesel i Nikel, mens russerne kommer til Kirkenes for å kjøpe blant annet bleier. Det er veldig stor aktivitet, og vi omsetter for 1,5 milliarder hvert år. Halvparten av det er knyttet til maritim aktivitet. I Kirkenes ser du russiske trålere over alt, du hører alltid russisk og alle butikkene har egne russiske ansatte. Kirkenes er en russisk by i Norge.

Les også: – Jeg har sluttet å kalle meg for spåmann. Jeg er spåkonge!

Hvordan opplever du denne «invasjonen» av byen?

– Som ordfører må jeg alltid ta i betraktning at vi har en russisk nabo. Kirkenes er Norges geopolitiske senter. Her møtes alt som har med komplisert utenrikspolitikk å gjøre. Kirkenes er det nærmeste Norge kommer New York, i betydningen at det skjer så mye her. Det tror jeg dere som holder til i Oslo ikke skjønner.

Berg hadde to konvolutter med totalt 3.000 euro på seg da han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet. Hva tenker du om det?

– Det å ta med kontanter til Russland som en vennetjeneste er helt normalt, og gjerne også mye mer penger enn dette. De som gjør det bryter ikke noen lov.

Les også:  – Jeg håper ikke Norge tar for mange gull

Populært