Meny

Trumps drittland-kommentar bekreftes av senator

USAs president Donald Trump hevder han aldri har sagt nedsettende ting om haitiere. Oppspinn som Demokratene står bak, sier han.

Donald Trump avviste fredag at han har brukt begrepet «drittland», men en navngitt senator som var til stede på møtet, bekrefter på sin side at ordet ble brukt.

– Hvorfor lar vi alle disse folkene fra drittland komme hit, spurte Trump under et møte på presidentens kontor torsdag, ifølge deltakere på møtet. Han la til at han heller vil ha innvandrere fra land som Norge.

Møtet dreide seg om innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land. To personer med kjennskap til det som ble sagt, bekreftet overfor The Washington Post at Trump sa «shitholes».

Det hvite hus avviste ikke at Trump sa «drittland». Men fredag morgen skrev presidenten selv på Twitter at han ikke hadde sagt «shitholes».

– Språkbruken min under møtet var røff, men det var ikke disse ordene jeg brukte, skrev han.

Få timer senere ble Trumps forklaring slått tilbake.

– Han brukte disse nedrige og vulgære uttalelsene, og han kalte landene de kommer fra «shitholes», det nøyaktige ordet presidenten brukte. Ikke bare én gang, men flere ganger, sier den demokratiske senatoren Dick Durbin, som deltok på møtet, til NBC News.

FN: Rasistisk

– Hvis det er bekreftet, er det her snakk om sjokkerende og skammelige uttalelser fra USAs president. Beklager, men det er ikke noe annet ord man kan bruke om det enn «rasistisk», sa Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) til journalister i Genève fredag.

Den afrikanske union (AU) minner Trump om at mange afrikanere «ankom USA som slaver». Ordbruken er i strid med allment akseptert oppførsel og praksis, uttaler AU, og legger til at USA er «et globalt eksempel på hvordan migrasjon ga liv til et land basert på sterke verdier som mangfold og muligheter».

Haitis regjering uttaler at den er «dypt sjokkert og krenket», og kaller Trumps uttalelse «rasistisk».

– Dette er fornærmende og klanderverdige uttalelser som på ingen måte gjenspeiler klokskapen, tilbakeholdenheten og dømmekraften som en høyt profilert politiker må ivareta, heter det i uttalelsen.

Bakgrunn: FN: Trumps beskrivelse av «drittland» er rasistisk

– Mest vulgære til nå

Uttalelsen er den mest vulgære han har kommet med siden han ble president, mener Olle Wästberg, Sveriges tidligere generalkonsul i New York og som også har vært generaldirektør for Svenska institutet.

– Dette forteller noe om hans vanlige mangel på dømmekraft når han griper fatt i og karakteriserer indirekte andre land negativt, noe som kan få diplomatiske konsekvenser. Dessuten sier det noe om hans tankesett ved at han ser på mennesker som grupper og ikke som individer, sier Wästberg.

Saken har allerede fått diplomatiske konsekvenser. Botswana varslet fredag at det kaller USAs ambassadør inn på teppet.

Enig med Trump

Men I Sør-Afrika har kringkasteren SABCs nyhetsanker Leanne Manas tatt i bruk humor i en melding på Twitter:

– God morgen fra det flotteste og vakreste drittlandet i verden!!!, skriver hun.

I Guinea får Trump støtte.

– President Donald Trump har helt opplagt rett. Afrika er et drittkontinent, sier den 30 år gamle sosiologen Mamady Traore.

– Når man har statsledere som justerer på grunnlovene for å sikre seg makt, når man har opprørsbevegelser som dreper barn, spretter opp buken på kvinner, lemlester uskyldige sivile. Oppriktig talt, det må kunne sies at det er noe dritt, sier Traore.

Populært