Gjennombrudd i sonderingene i Tyskland

Tysklands statsminister Angela Merkel på vei til sonderinger i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel på vei til sonderinger i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De tre partiene som sonderer om en ny regjeringsavtale i Tyskland, har oppnådd et gjennombrudd, ifølge kilder tett på samtalene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennombruddet kom fredag morgen etter en mer enn 24 timer lang samtalerunde.

Det betyr at partiene kan være klare for å kunngjøre at de innleder formelle forhandlinger om en ny regjeringsplattform. Statsminister Angela Merkel og hennes kristenkonservative parti CDU forhandler med Martin Schulz og hans sosialdemokratiske parti SPD om en ny storkoalisjon. Også CDUs bayerske søsterparti CSU er med i samtalene.

En endelig enighet avhenger av at både den kristenkonservative og den sosialdemokratiske siden formelt godkjenner at partilederne og de parlamentariske lederne som deltar i samtalene, går videre med forhandlingene, sier kilder til nyhetsbyrået DPA.

Schulz må også ha godkjenning fra SPDs landsmøte for å gå videre med formelle forhandlinger. Landsmøtet går av stabelen i Bonn 21. januar.

Etter valgnederlaget i fjor høst har det vært betydelig skepsis i partiet til ideen om en ny storkoalisjon med Merkel. SPDs ungdomsparti Jusos ventes å mobilisere mot regjeringsforhandlinger.

I sluttfasen av sonderingene skal spesielt skattespørsmål, pensjonsreform og helsepolitikk ha tatt mye tid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden