Ap under 20 prosent på ny måling

Det er lite å glede seg over i den siste meningsmålingen for Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Det er lite å glede seg over i den siste meningsmålingen for Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet får en oppslutning på bare 19,4 prosent på TV 2s nyeste partimåling. Så dårlig har partiet bare gjort det én gang siden 1964.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet straffes hardt av velgerne etter varslene mot nestleder Trond Giske, som til slutt trakk seg. Ap faller hele 6,6 prosentpoeng på målingen, som er gjort av Kantar TNS for TV 2.

– Det er et fryktelig dårlig tall for Arbeiderpartiet. Det forteller oss at vi har en krevende tid foran oss, sier nestleder Hadia Tajik. Sist gang partiet gjorde det så dårlig var i 2002, midt i lederstriden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Da var oppslutningen nede på 19, det svakeste resultatet siden Kantar TNS begynte å lage politiske meningsmålinger i Norge i 1964.

Aktuelt: – Åpenbart at noen ikke ønsker partiet godt. Dette må stanses

Høyre havner på 30,5 prosent, en fremgang på 3,9 prosentpoeng. Regjeringspartner Frp står stille på 14,8 prosent.

Målingen gir regjeringspartiene og Venstre flertall på Stortinget med 88 mandater. Kristelig Folkeparti. som peker på Erna Solberg som statsminister, ville fått åtte. Venstresiden ville samlet fått 73 mandater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps tidligere rødgrønne kamerater går begge fram. Sp øker med 1,2 til 10,9 prosent, mens SV er opp 1,7 til 8,6 prosent. Venstre står stille på 4,3 mens partiet forhandler om mulig regjeringsdeltakelse. KrF går fram 0,4 prosentpoeng til 4,5 prosent. Rødt øker med 0,2 til 3 prosent, mens MDG er det eneste partiet utenom Ap som går tilbake. De Grønne faller 0,9 prosentpoeng til 2,6 prosent.

Undersøkelsen er tatt opp i dagene før og etter at Trond Giske trakk seg fra nestledervervet. 986 personer er telefonintervjuet mellom 3. og 9. januar, og 80,6 prosent av dem oppga partipreferanse. Feilmarginene i målingen er på mellom 1,5 og 3,2 prosentpoeng.

Aktuelt:

Anklaget for å støtte Giske mer enn varslerne: Nå skal Huitfeldt finne straff for sextrakassering i Ap

Hagen tar Giske i forsvar: – En bagatell