Meny

SSB-sjefen fikk melding av Trine Skei Grande

Skei Grande: – Innvandringsregnskapet brukt som grunnlag for ekstreme påstander

Leder i Venstre Trine Skei Grande tok kontakt med SSB-direktøren om innvandringsregnskapet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Trine Skei Grande sier hun sendte en SMS til Christine Meyer fordi hun var bekymret for hvordan «ekstreme miljøer brukte SSB-tall uten at SSB brydde seg.»

Den profilerte forskeren Erling Holmøy er en sentral brikke i konflikten rundt SSB, som endte med at Meyer måtte gå. 

Han er kjent for sine såkalte innvandringsregnskap, og flere har anklaget Meyer for å forsøke å strupe denne forskningen ved å omplassere Holmøy til statistikkavdelingen.

Tidligere direktør i Statistisk Sentralbyrå SSB, Christine Meyer, under de åpne høringene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Avgått SSB-direktør Christine Meyer har hevdet hun har vært utsatt for et politisk press fra finansminister Siv Jensen. 

– Innenfor innvandringsfeltet er SSB utsatt for et politisk press som utfordrer SSBs faglige uavhengighet. Dette har vært tydelig spesielt knyttet til  innvandringsregnskapet, sa Meyer da hun da hun holdt sin innledning SSB-høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen onsdag.

Kontakt med Skei Grande

– Jeg fikk like før jeg tiltrådte som SSB-direktør en tekstmelding fra Venstres partileder med spørsmål om jeg som leder av SSB kunne stå for hvordan innvandringsregnskapet blir brukt i kampen mot innvandring, sa Meyer videre.

Skei Grande bekrefter overfor ABC Nyheter at hun var i kontakt med Meyer, og uttrykte skepsis og bekymring. 

– Jeg sendte en tekstmelding fordi det jeg har merket meg er at mange brukte SSB som sannhetsgehalt for ting som er direkte feil. I en del miljøer så brukte man konklusjonene til SSB som sannhetsvitne for ekstreme påstander. Det jeg reagerte på var at ekstreme miljøer brukte SSB-tall uten at SSB brydde seg, sier Skei Grande. 

– Jeg har sett en mer og mer underlig bruk av innvandringsregnskapet i nettdebatter og også i min egen mailboks. Det har bekymret meg, sier Venstre-lederen. 

Tekstmeldingene: Rasist-mail

«Jeg har grubla litt på en ting – synes SSB at det er greit å bli brukt sånn», skrev Skei Grande i tekstmeldingen, som VG har fått tilgang til.

«Det er knapt en rasist-mail i min innboks for tiden som ikke bruker SSB som sannhetsvitne. Synes dere dette er greit?» skrev Skei Grande videre.

– Jeg har bare sendt to tekstmeldinger til SSB-direktøren i løpet av de siste fire årene, sier Skei Grande til ABC Nyheter. 

Meyer: – Svært usikre estimater

– Mitt anliggende som SSB-direktør var at SSB skal oppfattes som et solid faglig miljø som ga objektiv informasjon om også betente politiske tema, sa Meyer videre. 

– Tallene som kommer ut fra innvandringsregnskapet er ikke statistikk. De er svært usikre estimater over hva innvandrere kan koste staten i fremtiden. For denne typen fremskrivninger er det grunn til å være ekstra varsom hvordan gruppene inndeles, metodisk grunnlag som brukes og hvordan resultatene formidles. 

– Da jeg uttrykte at innvandringsregnskapet var et sårt punkt, var det uttrykk for nettopp disse fagetiske vurderingene, og min kunnskap om hvordan innvandringsregnskapet blir brukt. 

– Mine uttalelser om innvandringsregnskapet ble tatt opp i telefonsamtaler med Finansdepartementet, i medarbeidersamtaler og på middag med finanskomiteen 29. mars hvor finansministeren valgte å formidle til meg direkte at jeg måtte lytte til hennes signaler.

Les også: Finansråd endret sentralt SSB-referat to dager etter Meyer gikk av

Jensen: – Ikke vært opptatt av enkeltpersoner

Jensen har kategorisk avvist anklagene om at hennes engasjement i saken først og fremst dreier seg om at forskerne bak innvandringsregnskapet var blant 25 omplasserte forskere.

– Jeg har ikke vært opptatt av enkeltpersoner i det hele tatt, men en av konsekvensene av det hun satte i verk, var at modellene og de som skulle håndtere modellene, ble plassert på to helt forskjellige steder. Det var noe jeg måtte stille spørsmål om – hvordan skal man operere modeller uten operatører, har Jensen tidligere sagt til NTB.

Populært