15 fylkesledere anklager anonyme kilder for «målrettede angrep» mot Stenseng og Huitfeldt

EN BORTE:Jonas Gahr Støre t.v. under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet I september. Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og Trond Giske t.h.
EN BORTE:Jonas Gahr Støre t.v. under landsstyremøtet til Arbeiderpartiet I september. Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og Trond Giske t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

15 av 18 fylkesledere har sett seg lei av anonyme kilder som lekker informasjon fra lukkede møter til media. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den siste tida har vi sett målrettede angrep fra anonyme kilder, der formålet åpenbart er å undergrave tilliten til blant annet partisekretær Kjersti Stenseng og kvinnepolitisk leder Anniken Huitfeldt.», skriver 15 av 18 fylkesledere i Ap i et felles opprop.

«Vi vil med dette si at vi har full tillit til jobben Stenseng og Huitfeldt har gjort og gjør. Lekkasjene må stanse. Vi må ha ro i partiet vårt.» heter det videre i oppropet som ABC Nyheter har fått tilgang til.

Disse fylkeslederne har underskrevet oppropet

Ingalill Olsen, Finnmark

Cecilie Myrseth, Troms Bjørnar Skjæran,

Nordland Karianne Tung, Trøndelag

Per Widar Kjølmoen, Møre og Romsdal

Hilmar Høl, Sogn og Fjordane

Hans-Erik Ringkjøb, Hordaland

Stanley Wirak, Rogaland

Sverre Myrli, Akershus

Tore Hagebakken, Oppland

Terje Aasland, Telemark

Truls Vasvik, Vestfold

Stein Erik Lauvås, Østfold

Jon Rolf Næss, Aust-Agder

Bjørn Egeli, Vest Agder

– Åpenbart noen som ikke ønsker partiet godt

– Vi kan ikke lenger sitte stille, sier Cecilie Myrseth, Troms Aps fylkesleder, til ABC Nyheter.

Hun sier fylkeslederne ikke kjenner seg igjen i det bildet som tegnes av partiet i media.

Fylkesleder i Troms Ap, Cecilie Myrseth. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fylkesleder i Troms Ap, Cecilie Myrseth. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jonas har uttalt at det som lekkes ikke en gang stemmer. De beskrivelsene som kommer ut har ikke rot i virkeligheten, og blir vridd ut av kontekst.

Onsdag kunne VG melde at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ha blitt skjelt ut av Stenseng i et Ap-møte i desember.

Stenseng skal ifølge VG ha sagt at hun mente Støre hadde skapt en situasjon hvor partiledelsen i Ap ikke hadde samme budskap og syn på Metoo-kampanjen og hvordan partiet skal håndtere varsler om seksuell trakassering, skriver avisen. Bakgrunnen var et intervju i Dagens Næringsliv hvor Støre hadde gitt full støtte til #Metoo-kampanjen.

Saken baseres på anonyme kilder.

Myrseth sier onsdagens sak «var dråpen som fikk det til å renne over».

– Mange har ikke uttalt seg for å gi partiet ro, men det som nå skjer skaper verken engasjement eller tillit. Vi som er fylkesledere rundt om i landet er rystet over det som skjer i det sentrale miljøet og i Oslo.

– Men det er åpenbart noen som ikke er fornøyd, og ser seg nødt til å lekke informasjon?

– Det er åpenbart at det er noen som ikke ønsker partiet godt. Noen har prøvd å sverte Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt, og det bidrar kun til å skape støy og negativ uro. Nå sier fylkeslederne at nok er nok.

– Vil det holde, eller tror du man må finne ut hvem det er som lekker informasjon?

– Å drive en jakt er vanskelig. De som lekker vet at de gjør det og nå får de en klar beskjed: Nå må dere stoppe, vi aksepterer det ikke lenger. Det er ikke bruk for den type stemmer som bare skader partiet.

Det var NRK som først omtalte oppropet.

Fylkeslederne i Buskerud, Hedmark og Oslo har foreløpig ikke skrevet under på oppropet.

Støre ut mot anonyme kilder

I et innlegg på Facebook onsdag ettermiddag går Støre til angrep på kildene i eget parti. Han tar avstand fra påstandene om at Kjersti Stenseng skal ha skjelt han ut.

– Jeg tar fullstendig avstand fra den påstanden. Jeg referer ikke fra interne møter. Men i dette møtet hadde vi helt normale diskusjoner om politiske saker. Påstanden forsøker å skape et inntrykk av splittelse som det ikke finnes noe som helst grunnlag for, skriver Ap-lederen.

Partileder Jonas Gahr Støre har sett seg lei av anonyme kilder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Partileder Jonas Gahr Støre har sett seg lei av anonyme kilder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De anonyme kildene har tydeligvis en agenda om å svekke mine nære tillitsvalgte og mitt forhold til dem. Det vil de ikke lykkes med. Jeg har tillit til dem og stor respekt for både Kjersti og Annikens innsats og engasjement. Til de som vil gjøre seg viktige gjennom å fremstå som anonyme kilder vil jeg si; stopp med det! Jeg blir minnet om et sitat fra TV serien West Wing: «Those who speak, don't know; and those who know, don't speak.», skriver Støre videre.

Lekket informasjon fra lukkede møter

I forbindelse med den betente Giske-saken har det den siste måneden lekket informasjon til pressen fra lukkede møter i Arbeiderpartiet.

I desember omtalte Dagens Næringsliv lekkasjer fra et møte i Aps stortingsgruppe. Avisen meldte at Anniken Huitfeldt tok ordet i Aps stortingsgruppa og tok et oppgjør med at rykter eller påstander om seksuell trakassering kunne bli brukt i interne maktkamper.

Det hele toppet seg da VG under sentralstyremøte kunne melde at Ap-nestleder Hadia Tajik leste opp varslet høyt, i strid med Støres strategi.

– Lekkasjer fra lukkede møter er en dårlig ting, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i etterkant av møtet.

Advarte i september mot negativ personstrid

– Folk vil ha fokus på hvordan vi skal bygge partiet sterkere, det gjør vi ikke gjennom negativ personstrid i media, sa partisekretær Kjersti Stenseng til ABC Nyheter i september.

Bakgrunnen var at Ap inviterte samtlige 55.000 medlemmer til å si hva de mener gikk galt.

9.530 av medlemmene valgte å svare, og en av konklusjonene er: Folk vil ha slutt på «drittsnakkingen» i media.

Se video: Støre ut mot Giske-utspill