Åpen for alle - alltid

Listhaugs planer om returavtaler i Øst-Afrika møter kritikk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) satte mandag kurs for de østafrikanske landene Sudan, Etiopia og Kenya. Et av målene med turen er å få på plass returavtaler for flyktninger fra disse landene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) satte mandag kurs for de østafrikanske landene Sudan, Etiopia og Kenya. Et av målene med turen er å få på plass returavtaler for flyktninger fra disse landene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både SV og Amnesty reagerer sterkt på at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forsøker å få på plass returavtaler for flyktninger med blant annet Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug og hennes følge ankom tirsdag Sudan, første stopp på den ukelange turen til tre land i Øst-Afrika.

Et viktig formål med turen er å få på plass returavtaler med de tre landene.

– Returpolitikken er høyt prioritert i Norge, så det vil bli naturlig for oss å sørge for at mennesker som ikke har krav på opphold her, kan sendes tilbake til landene de kommer fra, uttalte Listhaug i forkant av turen.

Norge har i dag ingen returavtale med Sudan.

– Uakseptabelt

Både SVs Karin Andersen og menneskerettsorganisasjonen Amnesty advarer imidlertid kraftig mot å inngå avtaler med sudanske myndigheter og landets president, som er ettersøkt for folkemord.

– Her er det snakk om å be krigsforbrytere som selv har drevet titusener på flukt og destabilisert store områder, om å være Norges forlengede arm. Dette kan vi ikke akseptere, sier Andersen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale straffedomstolen i Haag anklager Sudans president Omar al-Bashir for å stå bak blant annet drap, tortur, voldtekter og for å ha drevet hele folkegrupper på flukt i Darfur vest i Sudan.

– Det er nedslående å se hvor langt Norge og Europa er villig til å strekke seg for å hindre at mennesker på flukt kommer til vår del av verden, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Internasjonal Norge til NRK.

– Det er et stort paradoks at man er villig til å samarbeide med et slikt regime, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 kom det 458 sudanske asylsøkere til Norge. I fjor hadde tallet falt til 39, viser UDIs statistikker.

Til Etiopia og Kenya

I tillegg skal innvandringsministeren besøke Etiopia og Kenya, opplyser en av hennes rådgivere til NTB.

I alle tre landene står møter med myndighetene på planen. I tillegg skal Listhaug etter eget ønske se nærmere på flyktningers situasjon og levekår. Turen skal vare fram til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal reise for å se på flyktningsituasjonen i Afrika. Slik det er nå, dreier store deler av flyktning- og asyldebatten seg om andre områder og man hører knapt om noe av det som skjer med dem jeg vil kalle «de glemte flyktningene», sier Listhaug.

– Vi skal møte myndigheter og internasjonale organisasjoner som har god kunnskap om flyktningstrømmen i Afrika. Det er et kontinent som ser ut til å være helt glemt i Norge og resten av verden, sier Listhaug.

Bytte med bistand

I fjor opplyste Listhaug at regjeringen jobber for å få på plass returavtaler med flere land. Listhaug skal være villig til å bruke bistand som brekkjern for å få på plass slike avtaler, ifølge Bergens Tidende.

Norge er blant få land som har returavtale med Etiopia, men fram til 2016 nektet landet å ta imot noen som ikke reiste frivillig. Tidligere statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) besøkte da landet og fikk løfter om at prosessen skulle settes i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gang var det rundt 800 etiopiere uten lovlig opphold i Norge. Siden er rundt 70 av dem blitt tvangsreturnert, ifølge tall fra UDI.

Kenya er vertsland for flere hundre tusen somaliske flyktninger. Somaliere er også blant de største gruppene i norske asylmottak. I fjor kom det imidlertid bare 51 somaliske asylsøkere til Norge.