Brandon Lewis blir ny partisekretær for toryene

Storbritannias statsminister Theresa May sammen med Brandon Lewis, som er utnevnt til ny partisekretær for det konservative partiet. Foto: AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May sammen med Brandon Lewis, som er utnevnt til ny partisekretær for det konservative partiet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den britiske innvandringsministeren Brandon Lewis blir ny partisekretær i Det konservative partiet i forbindelse med Theresa Mays regjeringsrokering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lewis erstatter Patrick McLoughlin, som var ansvarlig for valgkampen som førte til at toryene mistet sitt rene flertall i Underhuset i sommer.

Lewis har vært minister siden 2012.

Sa opp

Justine Greening sa opp som utdanningsminister etter et lengre møte med May mandag. Hun blir erstattet av Damian Hind som til nå har vært arbeidsminister.

Karen Bradley blir ny minister for Nord-Irland etter James Brokenshire, som går av som følge av helseproblemer. Brokenshire har hatt posten siden juli 2016. Han har ledet regjeringens årelange forsøk på å få på plass en ny samlingsregjering i Nord-Irland, som ennå ikke har lyktes.

David Lidington blir ny visestatsminister etter Damian Green, som trakk seg i desember etter å ha innrømmet å ha løyet i forbindelse med funn av pornografisk materiale på hans datamaskin i Underhuset for flere år siden.

Muligens flere

Trolig er det seks ministre som skal byttes ut. Det er ventet at prosessen vil pågå fram til tirsdag.

Statsministerens kontor har bekreftet at flere av de sentrale figurene blir sittende. Det gjelder blant annet utenriksminister Boris Johnson, innenriksminister Amber Rudd, brexit-minister David Davis og finansminister Philip Hammond.

Den nye rokeringen skal være en strategi for å nå fram til en større velgermasse. Theresa May ble valgt til statsminister kort tid etter at britene i 2016 stemte for å forlate EU. I fjor skrev hun ut nyvalg for å få et større flertall i ryggen, men det endte med at Det konservative partiets absolutte flertall forsvant.