Meny

Søreide møtte Netanyahu i Jerusalem

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu i Jerusalem søndag. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreket viktigheten av en tostatsløsning da hun søndag møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Trass i at palestinske forhandlere for lengst har lagt ideen om en tostatsløsning død på grunn av den israelske bosetningspolitikken, mener Søreide – i likhet med EU – at dette er veien å gå.

– Det er mange år siden forhandlingene stoppet opp. Mitt budskap har vært at det er viktig å gjenoppta samtalene. Bare en forhandlet tostatsløsning kan skape varig fred mellom partene, sier Søreide til NTB.

Les også: Norsk organisasjon på israelsk svarteliste

– Godt møte

Søndag møtte hun den israelske statsministeren i Jerusalem. Foruten muligheten for nye samtaler mellom israelerne og palestinerne dreide møtet seg om den regionale situasjonen, opplyser Søreide. Hun beskriver møtet med Netanyahu som «godt».

– Norge har også en strategisk dialog med våre internasjonale partnere om hvordan vi best kan bidra til at samtalene gjenopptas, sier Søreide, som mener Norge fortsatt spiller en viktig rolle i prosessen.

– Formålet med vårt engasjement – både politisk og økonomisk – er å støtte opp under tiltak som bidrar til å realisere tostatsløsningen. Regjeringen legger stor vekt på videreføre dette engasjementet i rammen av giverlandsgruppa for Palestina, sier hun.

Les også: Israel kaster ut titusenvis av asylsøkere

Møter Abbas

I løpet av det to dager lange besøket i Israel og Palestina skal statsråden også møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. Der vil både fredsprosessen og arbeidet i giverlandsgruppen for Palestine (AHLC) stå på dagsordenen.

– I tillegg vil vi diskutere situasjonen i Gaza, opplyser Søreide, som i forkant av reisen overfor NTB beskrev situasjonen i regionen som stadig mer krevende.

Like før nyttår ble det igjen skutt raketter mot Israel fra Gazastripen, noe israelerne svarte på med flere luftangrep mot det tett befolkede området.

I tillegg erklærte IS i Egypt fredag full krig mot Hamas. Hamas styrer fortsatt på Gazastripen etter at en planlagt maktoverføring til den palestinske selvstyremyndigheten 1. desember ble utsatt på grunn av «uforutsette hindringer».

Møter Trump

Fra Israel og Palestina reiser Søreide til Washington, der hun og statsminister Erna Solberg skal møte president Donald Trump og utenriksminister Rex Tillerson i Det hvite hus.

I begynnelsen av desember anerkjente Trump Jerusalem som Israels hovedstad til tross for massiv internasjonal motstand. Også Norge har uttrykt bekymring for beslutningen.

– Den kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet, frykter Søreide.

Populært