Solberg gjester «geniet» Trump

Statsminister Erna Solberg (H) har truffet Trump ved et par anledninger, men aldri hatt et bilateralt møte med ham. Her møtes de to under et NATO-møte i Brussel i fjor.
Statsminister Erna Solberg (H) har truffet Trump ved et par anledninger, men aldri hatt et bilateralt møte med ham. Her møtes de to under et NATO-møte i Brussel i fjor. Foto: Erna_solberg På Twitter / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump tvitret lørdag at han er «et veldig stabilt geni». I Det hvite hus kan statsminister Erna Solberg onsdag gjøre seg opp sin egen mening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om det kan bli en krevende øvelse, så må hun jo behandle ham som en voksen mann. Hun må unngå å provosere, samtidig som hun bidrar til å holde samtalen gående og får fram viktige standpunkter for Norge, sier en kilde med lang erfaring fra utenrikstjenesten til NTB.

Han medgir at Trumps uforutsigbare og særegne natur nok bidrar til å skape en viss usikkerhet i den norske leiren foran møtet med den amerikanske presidenten.

Lørdag slo Trump tilbake mot påstander i boka «Fire and Fury» og tvitret at han er mentalt stabil og skikkelig smart – ja endatil et geni.

– Jeg er trygg på at Erna Solberg kommer til å klare dette helt fint. Og det er jo viktig å huske på at Trump ikke stiller alene, men at det sitter andre personer rundt bordet som uansett vil være i stand til å fange opp budskapet fra norsk side, sier kilden, som selv har vært til stede under en lang rekke slike møter opp igjennom årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første møte

Solberg og Trump har møtt hverandre før, i forbindelse med møter i NATO og G20, men dette blir det første bilaterale møtet mellom de to.

– Dette er jo et hyggelig og nyttig besøk som vektlegger det gode bilaterale forholdet mellom Norge og USA, sa statsministeren til NTB da det ble kjent at hun skulle ta en kort pause i regjeringsforhandlingene for å reise til Det hvite hus.

Med på turen er utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som selv ikke har møtt Trump før. Det blir også møter med utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, nasjonal sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster samt representanter fra kongressen, blant dem Paul Ryan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvars- og sikkerhetspolitikk, NATO, koalisjonen mot IS samt handel og investeringer vil ifølge Det hvite hus bli diskutert under samtalene i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Her forklarer Trump hvorfor han tvitret om sin mentale helse:

Klima

Fra norsk side er det varslet at internasjonale spørsmål knyttet til fredsprosesser og klimapolitikk også vil bli drøftet under samtalene. At Trump har trukket USA ut av Parisavtalen og at global oppvarming neppe er blant presidentens favorittemaer forhindrer ikke Solberg i å ta dette opp med ham.

– Jeg vil redegjøre for Norges syn, nemlig at det er viktig å følge opp Parisavtalen. Det er helt naturlig for meg å ta opp dette spørsmålet, har statsministeren forsikret.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommer til Washington fra samtaler med politiske ledere i Israel og Palestina. Lørdag sa hun til NTB at hun forventer at Midtøsten-konflikten også vil bli diskutert under onsdagens møte i Det hvite hus.

Krisen på Korea-halvøya ventes også å bli drøftet, all den tid USA og Canada har kalt inn til toppmøte om dette i Vancouver senere i måneden, med Søreide som deltaker fra norsk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere knep

Foruten å stille nøye forberedt, må man spørre seg hva den andre parten er opptatt av, sier NTBs kilde, som har hatt flere framskutte posisjoner i norsk utenrikstjeneste.

– Vi kan ikke bare snakke om hva Norge er interessert i. Vi må ha noe å tilby selv også. Men embetsverket har gjort dette mange ganger før og hjelper til på aller beste måte, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At møter som onsdagens vanligvis ikke varer mer enn en halv time, er det begrenset hva som blir sagt. Man rekker ikke over alt.

– Av og til velger man å legge igjen et stykke papir med noen samtalepunkter, som oppsummerer det man ikke rakk å berøre, sier kilden.

Kontroversielle saker, som klimapolitikk i denne sammenheng, er det absolutt rom for å ta opp, mener han.

– Så lenge det gjøres på en ordentlig måte, er det ingenting i veien for å ta opp vanskelige temaer. Man bør opptre korrekt og være høflig og grei, uten å overdrive eller smigre for mye. Og jeg hadde nok forberedt meg på å gi et hardt håndtrykk, sier kilden med et smil.

SE VIDEO: Slik unngår du en Trump-klem – nesten: