Nye støttemarkeringer for regimet i Iran

Iranere brenner et amerikansk flagg etter fredagsbønnen i Teheran.
Iranere brenner et amerikansk flagg etter fredagsbønnen i Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

For tredje dag på rad demonstrerer regimetilhengere i Iran. Samtidig trues iranske ministre med rettsforfølgelse for mangelfull sensur av internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans riksadvokat hevder at demonstrasjonene som brøt ut mot regimet 28. desember, var en sammensvergelse i regi av CIA, Israel og Saudi-Arabia. USA har svart med å innføre nye sanksjoner mot iranske selskaper og innkalt til et møte i Sikkerhetsrådet.

Minst 21 mennesker mistet livet og hundrevis ble pågrepet i løpet av fem dager med uro og protester, som fant sted i en lang rekke byer, hovedsakelig utenfor hovedstaden Teheran.

Regimet sendte store politistyrker ut i gatene og erklærte onsdag at uroen var over. Etter fredagsbønnen var det igjen tallrike demonstrasjoner til støtte for regimet i Teheran-provinsen og i byer som Tabriz og Kerman.

Truer Rouhanis ministre

Ultrakonservative medlemmer av prestestyret tar til orde for å slå knallhardt ned på regimets kritikere. Samtidig gir protestbølgen nye signaler om at president Hassan Rouhani er på kollisjonskurs med mer konservative krefter i regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag fikk iranske ministre kritikk for ikke å ha lagt nok bånd på internett i forkant av protestene.

– Ordren om å stenge alle kanaler på den krypterte meldingstjenesten Telegram, som de siste dagene har oppildnet befolkningen til vold og uro, ble sendt av rettsembetsmenn til telekomdepartementet for lenge siden. Dessverre ble ingenting gjort, sier Abdolsamad Khorambadi.

Han leder Irans cyberkrimkomité og er også assisterende riksadvokat.

Ikke fornøyd

Tilgangen til de populære appene Telegram og Instagram ble raskt stengt i Iran da det brøt ut protester mot regimet sist uke. Kort tid senere gikk myndighetene også løs på programvare som mange iranere benytter seg av for å omgå de virtuelle sperringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det markerte et skifte for president Rouhani, som har tatt til orde for et friere internett og mandag sa at folk har lov til å protestere så lenge de ikke bryter loven. Men det konservative rettsvesenet i den islamske republikken er ikke fornøyd med regjeringens innsats og mener meldingstjenestene burde vært stengt for lengst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom det blir bevist at tjenestemenn frivillig nektet å ta de nødvendige grep for å hindre disse aktivitetene, må de straffes, tilføyer Khoramabadi.

40 millioner smarttelefoner

Så sent som 19. desember forsvarte Rouhani iraneres bruk av sosiale medier under landets første konferanse om borgerrettigheter.

– Vi vil ikke prøve å filtrere sosiale medier. Vår telekomminister lover folket at han aldri vil røre ved filterknappen, sa presidenten.

Telekomminister Mohammad-Javad Azari Jahromi (36) har gjort det klart at han er imot begrensningene på internett i Iran. Blant annet har både Facebook og Twitter vært forbudt i lengre tid. Det på tross av at en rekke toppledere, inkludert landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei, tvitrer med jevne mellomrom.

Over halvparten av Irans befolkning på 80 millioner har smarttelefon, og minst 25 millioner bruker Telegram daglig. For mange har programmet blitt hovedkilden til nyheter, og et avgjørende verktøy for å omgå Irans svært restriktive medielandskap.