Frp vil forandre seg: – Klimaskepsisen er på veg ut
Fremskrittspartiet vil etablere seg som et parti med en tydelig stemme i klimadebatten.
STORTINGET (ABC Nyheter): «Grønne skatter» og oljeutvinning blir to av de vanskeligste sakene når Venstre, Frp og Høyre skal enes om en ny regjeringsplattform.
Da kan denne nyheten være musikk i ørene for miljøpartiet Venstre og Venstre-leder Trine Skei Grande.
Frp: – Det har vært en utvikling i partiet
Frp har ikke vært partiet som har vunnet flest miljøvelgere.
Ifølge valgundersøkelsen fra SSB og Institutt for samfunnsforskning om fjorårets valg, mente kun 3 prosent av alle velgere at partiet har den beste miljøpolitikken.
Men nå vil partiet promotere klimapolitikk og gå nye veier.
– Vi ser at vi er helt avhengig av å ha gode løsninger og svar i miljødebatten. Spesielt yngre velgere er opptatt av dette, og nå håper vi å vise at vi har en god klimapolitikk, sier Frps klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAktuelt: Kan legge Ernas regjeringsdrøm i ruiner
– Senest på landsmøtet i 2016 var det et «klimaopprør» i Frp fra syv stortingspolitikere som mener klimaendringene ikke er menneskeskapte, hvordan skal dere skaffe dere troverdighet på dette feltet?
– Bare for å gjøre det helt klart, Frps synspunkt er at deler av klimaendringene er menneskeskapte. Tyngden av forskning peker i den retningen. Det har vært en utvikling i partiet, og så er det ulikt hvor mye man tror er menneskeskapt. Men klimaskepsisen er på veg ut, sier Meininger Saudland, som er medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi mer opptatt av disse spørsmålene nå enn tidligere, legger han til.
2016: Klimaopprør i Frp
– En annen tilnærming
Frps andre medlem i energi- og miljøkomiteen, Terje Halleland, mener partiet har de gode løsningene.
– Vi er mer pragmatiske enn de såkalte «miljøpartiene». Mange har en prinsipiell holdning mot norsk olje- og gass. Vi må se på resultatene i miljøpolitikken og ikke bare fremme symboltung politikk, sier Halleland til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenDe to Frp-politikerne mener miljøpartiene på Stortinget må heve blikket, og ikke bare se på Norge.
Altfor mye av klimadebatten handler om å begrense eller stenge av norsk olje- og gass, mener de.
– For eksempel kan norsk gass være med å få ned det totale utslippet i verden, sier Halleland.
– Hadde man skulle erstatte norsk gass i Europa med kull ville det gitt en økning på nesten 300 millioner tonn C02, eller seks ganger Norges totale utslipp. Noen partiet har nærmest et religiøst forhold til klima, sier Meininger Saudland.
– Norsk olje- og gass kan være med på å hjelpe verden mot å nå sine klimamål, da må vi ikke bare se på utslippene i Norge, men på helheten. Vår olje og gass kan i en overgangsfase på mange år bidra til lavere utslipp globalt, fortsetter han.
Debatt: «Meningsløs klimakrangling»
Artikkelen fortsetter under annonsen– En omstilling
Frp-politikerne mener den forrige regjeringsperioden viser at regjeringspartiene og KrF og Venstre evner å finne de gode løsningene.
– Bare se på C02-utslippene fra nye biler. De har gått mest ned med Frp i regjering, sier Halleland.
– Med Frp i regjering har vi en avgiftspolitikk som motiverer til å fornye bilparken. Venstresiden vil bare at alt skal gi deg dårlig samvittigheter og gjøre det vanskelig, vi tror mer på gulrot enn pisk, sier Meininger Saudland.
Aktuelt: Klimautslippene faller - kraftigst nedgang fra veitrafikken
SE VIDEO: Solberg: Jo bredere regjering, jo bedre