MDG vil endre loven hvis klimadom blir stående

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, varsler kamp for lovendring.
Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, varsler kamp for lovendring. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi visste det ville bli en tøff kamp, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen. Miljøorganisasjonene tapte rettssaken om oljeleting i Barentshavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten ble frifunnet og Greenpeace, Natur og Ungdom (NU) og Besteforeldrenes klimaaksjon må betale 580.000 kroner til Olje- og energidepartementet for å dekke saksomkostningene. Dommen i Oslo tingrett falt torsdag.

Greenpeace og Natur og Ungdom gikk til sak fordi de mener tildelingen av i alt 40 blokker for oljeleting i Barentshavet i 2016, 23. konsesjonsrunde, er i strid med Grunnlovens paragraf 112.

Den såkalte miljøparagrafen fastslår at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og at ressursene skal forvaltes slik at også de kommende generasjoners rettigheter ivaretas. Den krever også at staten gjennomfører tiltak i tråd med dette.

Verken Gulowsen eller NU-leder Ingrid Skjoldvær mener det har vært bortkastet å gå til sak.

– Vi er veldig fornøyd med at tingretten er tydelig på at grunnlovens miljøparagraf har tenner og innhold. Staten mente at det ikke var en rettighetsbestemmelse og ikke en bestemmelse som kunne sette grenser for hvor dårlige politiske vedtak myndighetene kan ta. Tingretten har vært klar på at den muligheten gir miljøparagrafen. Det i seg selv er en seier, sa Gulowsen på en pressekonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer anke

Skjoldvær sier de visste at tap var et mulig utfall.

– Dette er juridisk nybrottsarbeid, og det er arbeid i oppoverbakke å jobbe mot Norges mektigste næring, sier hun.

Hun forteller at de vil lese dommen grundig.

– Om vi velger å anke er det fordi vi tror at vi kommer til å vinne fram, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett avviser organisasjonenes krav om at tildelingen av letelisenser i 23. konsesjonsrunde må kjennes ugyldig og slår fast at staten har iverksatt tiltak slik loven krever.

I dommen heter det også at miljøparagrafen ikke omfatter utslipp av CO2 i utlandet fra eksportert olje og gass.

– Vi er uenig i denne dommen. Klimaproblemet kjenner ingen landegrenser og klimaet tåler ikke mer olje, samme hvor denne forurensningen oppstår, sier Skjoldvær.

– Ikke en avklaring

Høyesterett har tidligere sagt at avklaring av prinsipielle spørsmål kan være en tungtveiende grunn til å slippe å betale sakskostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen avklaring foreligger imidlertid ikke ved tingrettens dom; det vil eventuelt først skje ved Høyesteretts avgjørelse, skriver tingrettsdommer Hugo Abelseth, som begrunnelse for at organisasjonene må betale statens kostnader.

De får to uker på seg til å betale.

Organisasjonene har opplyst at de allerede har brukt over to millioner kroner på klimarettssaken.

– Vil flytte makt

Saksøkerne mener tildelingen av letekonsesjoner ikke bare bryter med Grunnloven, men også strider mot Norges klimaforpliktelser i Parisavtalen. I tillegg til at Norges CO2-utslipp vil øke, mener de at staten kan komme til å tape, ikke tjene, på oljeutvinning i Barentshavet.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted har avvist alle påstander og anklaget organisasjonene for å ville flytte makt fra Stortinget til rettsapparatet.

– Det er nytt at en rettssal brukes som en arena for en langt bredere politisk kampanje. Dette er fremmed for den norske rettstradisjonen, sa Sejersted til NTB da saken gikk for retten.

Han sier at partiet nå kommer til å jobbe for at kravet om stans i oljeletingen i Barentshavet i stedet blir vedtatt i Stortinget.