Åpen for alle - alltid

EU fordømmer Russlands avvisning av Navalnyjs kandidatur

Den russiske opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyj blir nektet å stille som presidentkandidat i neste års vagl i Russland. Nå protesterer EU på avgjørelsen. Foto: Ivan Sekretarev/AP Photo/NTB scanpix
Den russiske opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyj blir nektet å stille som presidentkandidat i neste års vagl i Russland. Nå protesterer EU på avgjørelsen. Foto: Ivan Sekretarev/AP Photo/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU fordømmer russiske myndigheters avgjørelse om å nekte opposisjonsleder Alexej Navalnyj å stille i presidentvalget neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen «sår alvorlig tvil om politisk pluralisme i Russland og utsiktene til demokratiske valg neste år», heter det i en uttalelse fra EUs utenrikstjeneste EEAS tirsdag.

Den russiske valgkommisjonen avviste Navalnyjs kandidatur mandag. Vedtaket til kommisjonen, som har tolv medlemmer, var enstemmig. Avgjørelsen ble begrunnet med den omstridte dommen Navalnyj har fått for bedrageri.

– Politisk motiverte anklager må ikke brukes for å hindre politisk deltakelse, heter det fra EEAS.

Det var i 2013 Navalnyj dømt til fem års betinget fengsel, en dom han selv mener er politisk motivert.

Tirsdagens uttalelse fra EEAS viser til at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2016 fant det bevist at Navalnyj ikke hadde fått en rettferdig rettergang. Russlands høyesterett behandlet derfor saken på nytt, men Navalnyj fikk nøyaktig samme dom som første gang, med nesten identisk begrunnelse.