Meny

Vafler for demokratiet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Å steke vafler for det lokale fotballaget er en god demokratiskole.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Lise Rakner
Professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Tidligere i desember ble ICAN, den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, tildelt Nobels fredspris. ICAN er en relativt fersk organisasjon, etablert i 2007. Koalisjonen har i løpet av ti år lykkes i å samle 468 NGO-er fra over 100 forskjellige land om ett felles mål: Å traktatfeste et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Gjennom dette viktige arbeidet har ICAN og organisasjonene den representerer, gitt en stemme til millioner av mennesker verden over som opplever atomvåpen som en kilde til intens uro og frykt – og langt fra en garanti for fred. Organisasjonens største seier kom i FN i september i år, da 122 land stemte for å forby bruk av atomvåpen.

ICAN, med sine 468 medlemsorganisasjoner, viser den enorme kraften som finnes i det ikke-voldelige arbeidet millioner av mennesker verden over gjør hver dag for å skape et fredeligere og bedre samfunn.

Mennesker som er tett knyttet sammen i organisert arbeid, engasjerer seg lettere i sosiale bevegelser.

Det er nettopp denne langsiktige kampen som ligger til grunn for de fleste sivile, politiske og økonomiske rettigheter vi setter høyt: allmenn stemmerett, borgerrettigheter, beskyttelse av minoriteter, anti-apartheid, likestilling mellom kjønn, rett til homofilt samliv, for å nevne noe. Endringer skjer ikke over natten. Kampene for slike rettigheter har mange tilbakeslag og rettigheter tilkjempet, må forsvares. Dette er kjernen i demokratiet.

Ideen om at sivilsamfunnet har betydning for demokratiet, er gammel. I Democracy in America (1835) viste Toqueville til sammenhengen mellom et bredt nettverk av sivile samfunnsorganisasjoner, høy grad av folkelig deltagelse og demokratiets levedyktighet.

Les kommentaren: Er fred en kvinnegreie?

Denne ideen dannet senere et utgangspunkt for et av statsvitenskapens klassiske verk, The Civic Culture: Political Attitudes and Democracy in Five Nations (1963), der Gabriel Almond og Sydney Verba viser at levedyktige demokrati er tuftet på langt mer enn politiske institusjoner og konstitusjoner.

De landene der demokratiet har sterkest og dypest røtter, er land hvor befolkningen viser høy tillitt, deltar i sivilsamfunnet og kjennetegnes av en samfunnskultur preget av befolkningens grunnleggende respekt for borgerlige plikter og rettigheter.

Jo flere som deltar, dess sterkere står demokratiet.

Det er nå snart et kvart århundre siden den amerikanske statsviteren Robert Putnam lærte oss at å synge i kor, være medlem i en sanitetsforeninger, steke vafler for det lokale fotballaget, eller sitte i styret i borettslaget, er sentrale bidrag til demokratiet.

I boken Making Democracy Work (1993) viser Putnam at samhandling gjennom ulike foreninger og lag – som ikke nødvendigvis har som mål å påvirke «storpolitikken» – faktisk er verdens viktigste demokratiskole: Sangkoret, idrettslaget, speideren, Dyrebeskyttelsen er alle eksempler på arenaer hvor tillit, normer og sosiale nettverk mellom borgere muliggjør felleshandlinger som fremmer effektiv styring og medbestemmelse i samfunnet.

Mennesker som er tett knyttet sammen i organisert arbeid, engasjerer seg lettere i sosiale bevegelser og bidrar til å uttrykke kollektive mål og prioriteringer. Dermed gir deltagelse i sivilsamfunnet store befolkningsgrupper økte muligheter til aktiv deltagelse og demokratisk påvirkning. Jo flere som deltar, dess sterkere står demokratiet.

Les kommentaren: Ærlig prat om handel

Ideen om at mangfoldige og sterke sivilsamfunn er sentrale for demokratiets levedyktighet, har også motivert mye av den internasjonale støtten til demokrati (demokratiassistanse) siden begynnelsen av 1990 tallet.

Dette kommer klart til uttrykk i den norske Stortingsmeldingen (2014) Muligheter for alle: Menneskerettigheterne som mål og middel i utenriks- og utvilingspolitikken, som slår fast at sterke og mangfoldige sivilsamfunn er drivkrefter for å bygge demokrati, menneskerettigheter og rettsstatlige prinsipp.

Men nå – som en del av det globale demokratiske tilbakeslaget – møter internasjonale bestrebelser på å støtte lokale sivile organisasjoner i nye demokratier, utfordringer. Mange samfunn i det globale sør med skjøre demokratiske institusjoner, har de siste ti årene innført en rekke restriksjoner på sivilsamfunnets muligheter til å motta internasjonal pengestøtte.

Argumentet for å begrense «demokratiskolene» fra myndighetenes side, er delvis å begrense internasjonalt press i retning av mer demokrati og videre å begrense organisasjoners muligheter til å utfordre makten.

At sivilsamfunnets posisjon nå utfordres, er et resultat av en ønsket utvikling.

Forbud mot å motta internasjonal støtte og innskrenkninger på hva sivilsamfunn kan engasjere seg i, er to viktige utviklingstrekk ved den demokratiske tilbakegangen vi nå ser over store deler av verden. Rundt 50 land har så langt innført lover som begrenser organisasjonenes muligheter til å motta støtte, hvordan støtten kan brukes, og hvor mye pengestøtte organisasjonene kan motta.

Vietnam har innført lover som forbyr organisasjoner å motta internasjonal støtte som kan påvirke «politisk orden». India har med en tilsvarende begrunnelse fratatt nesten 20.000 organisasjoner lisens og dermed rett til å motta internasjonal støtte.

Etiopia forbyr menneskerettighetsorganisasjoner å motta støtte som går utover 10 prosent av budsjettet. Zimbabwe har innført lover som hindrer NGO-er å bruke internasjonal pengestøtte i velgeropplæringsarbeid.

Det er ikke bare i nye demokrati at sivilsamfunnet utfordres. I etablerte demokratier, som de nordiske landene og USA, ser vi også at sivilsamfunnet endrer seg på måter som utfordrer rollen som demokratiskole. Igjen fanget Robert Putnam tidlig et viktig utviklingstrekk.

I boken Bowling alone. The collapse and revival of American community (2000), diskuterer han hvordan stadig færre amerikanere er politisk aktive i valg. Videre synker medlemstallene i frivillige organisasjoner.

Mange er med rette bekymret for det liberale demokratiets fremtid.

Putnam finner en klar sammenheng mellom lavere politisk deltagelse og en økende mistillit til politikerne. For å forklare hvorfor synkende medlemstall i sivilsamfunn er en utfordring for demokratiet, bruker Putnam bowling som eksempel. Selv om mange flere amerikanere bowler nå enn de gjorde før, er antallet som deltar i bowlingligaer sterkt redusert.

Når folk bowler alene, hevder Putnam, deltar de ikke i den sosiale interaksjonen og diskusjonene som skjer rundt ligaen/foreningens aktiviteter. Flytter vi diskusjonen til nordiske land, ser en tilsvarende utvikling.

Tendensen går i retning av en form for «organisert individualisme» hvor organisering i økende grad handler om en individuell solidaritet basert på egeninteresser. Dette betyr at de nasjonale, ideologiske organisasjonene som jobber for andre, taper terreng, mens mer lokale, egenorienterte foreninger og nettverk vokser fram. Og der det å bowle alene står som et symbol for demokratiets utfordring i USA, kan vi overført til Norge se på den store økningen i medlemskap i treningssentre, samtidig som stadig færre voksne deltar i idrettslag.

Det er ikke alle vaflene som stekes i norske idrettshaller om søndagene som er det sentrale med demokratiskolen i idrettslaget – det er deltagelsen på en felleskapsarena der det foregår diskusjoner og tas beslutninger om ressursbruk og mål.

Svekkes sivilsamfunnet, utfordres demokratiet.

Mange er med rette bekymret for det liberale demokratiets fremtid. At sivilsamfunnets posisjon nå utfordres, er et resultat av en ønsket utvikling – fra politiske ledere verden over som søker å begrense demokratiet, og en teknologisk utvikling som fremdyrker individuelle løsninger på bekostning av fellesarenaer.

Svekkes sivilsamfunnet, utfordres demokratiet. Skal vi lykkes i å reversere demokratiets tilbakegang globalt, må de sosiale, konstitusjonelle og økonomiske snubletrådene som legges for sivilsamfunnet, møtes med lokale og internasjonale tiltak.

Les kommentaren: Nei, rikdom sildrer ikke ned

Der ny teknologi representerer utfordringer for fellesskapet, representere det også enorme muligheter. Ikke minst visker moderne informasjonsteknologi ut noen av barrierene for samarbeid på tvers av land, region og økonomisk utvikling. Derfor fremstår ICAN som en enorm inspirasjon for fremtidige globale demokratiskoler.

Kommentaren ble først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40MotorTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært