Meny

Putin sikter mot gjenvalg

Russlands president Vladimir Putin svarer på spørsmål under landsmøtet til partiet Det forente Russland lørdag. Partileder Boris Gryzlovat står bak ham, til høyre. Foto: Maxim Shipenkov / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Russland president Vladimir Putin lover å bedre forholdene for næringslivet, skjerpe kampen mot korrupsjon og å satse mer på helse og utdanning.

Valgløftene fra presidenten, som har hatt makten i landet som enten president eller statsminister siden 1999, ble gitt da Putin talte til partiet Det forente Russlands landsmøte i Moskva lørdag.

Russerne går til urnene 18. mars neste år for å velge president for seks nye år. Alt tyder på at 65-årige Putin blir gjenvalgt. Oppslutningen om presidenten ligger på i overkant av 80 prosent i meningsmålingene.

Hans mest synlige motkandidat, korrupsjonsjegeren og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (41), blir sannsynligvis forhindret fra å stille i presidentvalget på grunn av en dom som ifølge ham selv er politisk motivert.

Uavhengig

Det forente Russland støtter opp om Russlands sterke mann, men Putin foretrekker å holde en viss distanse til partiet og stiller som uavhengig kandidat.

– Russland er et land med en 1.000 år lang historie, men vi må ikke behandle henne som vår bestemor og bare gi henne tabletter for å døyve smertene. Vi må gjøre Russland ungt, og sikte mot framtiden, sa Putin i talen.

Lørdag ble også TV-personligheten Ksenia Sobtsjak (36) formelt nominert som presidentkandidat av et liberalt parti. Hun omtales ofte som «den russiske Paris Hilton», og mange mener at hennes kandidatur kan øke valgdeltakelsen.

Liberal

Sobtsjak har så langt ikke vært kritisk til Putin, men har blant annet stilt spørsmål ved annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya og støttet likekjønnede ekteskap.

Hun har likevel argumentert for at opposisjonen ikke burde prøve å trosse myndighetene med demonstrasjoner som ikke er godkjent.

Uttalelsene synes å være rettet direkte mot Navalnyj, som med jevne mellomrom oppfordrer sine støttespillere til å aksjonere.

Navalnyj har stått bak en rekke arrangementer og demonstrasjoner for å presse Kreml til å la ham stille som presidentkandidat. 41-åringen har blant annet varslet en ny markering søndag. Han har tidligere truet med å starte en kampanje for å boikotte valget, noe som skal ha vekket bekymring hos russiske myndigheter. De bekymrer seg for apati blant velgerne, og fokuserer på tiltak for å få opp valgdeltakelsen for å gjøre Putins seier så imponerende som mulig, skriver nyhetsbyrået AP.

Kommunister

Kommunistpartiet er også med i valgkampen. Partiet stiller denne gangen ikke med sin leder Gennady Zjuganov, som har vært presidentkandidat en rekke ganger tidligere. De har heller nominert Pavel Grudinin (57), som har bakgrunn som leder for en vellykket jordbærfarm utenfor Moskva.

Grudinin har pekt på gårdsdriften som en modell for Russland, med en rekke sjenerøse velferdsordninger for de ansatte.

Andre tidligere kandidater som liberale Grigorij Javlinskij og ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij stiller også.

Les også:   – Fem prosents sjanse for krig med Russland

Populært