Meny

Puigdemont: – Den spanske staten er blitt beseiret

Puigdemont taler til støttespillere i Brussel, der han befinner seg for å slippe å eventuelt bli pågrepet. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den spanske staten er blitt beseiret, sier den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont etter at separatister fikk flertall i regionforsamlingen.

I en tale til støttespillere i Brussel natt til fredag omtalte Puigdemont videre valgresultatet som et «slag i ansiktet» for Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Europa bør merke seg at Rajoys løsning ikke fungerer. Alle i Europa som har støttet Rajoy, selv med stillhet, bør merke seg dette. Catalonia må velge sin egen fremtid, sa Puigdemont.

– Klar beskjed

I Barcelona feiret Puigdemonts støttespillere etter at valgresultatet ble klart sent torsdag kveld.

– Dette resultatet er en klar beskjed til Spania: sitt ned og snakk, sier 50 år gamle Francesc Portella.

– Den spanske staten satte himmel og jord i bevegelse for å ødelegge uavhengighetsbevegelsen, men det katalanske folk er langt sterkere og fredelige en Spania med sine batonger, sier Portella.

Nederlag

Separatistenes flertall er et stort nederlag for statsminister Rajoy, som i oktober oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Puigdemonts allianse Junts per Catalunya, som består av partiet PDeCAT og flere uavhengige kandidater, fikk sammen med partiene ERC og CUP totalt 70 av de 135 setene i regionforsamlingen. Dermed har separatistene kun to færre seter enn før. Det åpner døra for en ny regional regjering ledet av Puigdemont, som nå befinner seg i Brussel for å unngå å eventuelt bli pågrepet.

Populært