Meny

Valgdagsmåling: Separatister i Catalonia sikrer seg rent flertall

Veldeltakelsen i Catalonia ligger an til å bli rekordhøy. Regionen er sterkt splittet når det gjelder en eventuell løsrivelse fra Spania. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix
De tre katalanske partiene som ønsker løsrivelse fra Spania, har sikret seg rent flertall i regionforsamlingen, opplyser valgkommisjonen.

Resultatet er basert på over 93 prosent av stemmene.

Separatistpartiene ser ut til å vinne 70 av de 135 plassene i Catalonias regionforsamling. De trenger 68 for å få rent flertall.

Prognosene er offentliggjort av valgmyndighetene i Catalonia torsdag kveld etter at over 90 prosent av stemmene er telt opp.

De viser også at Ciudadanos, som er imot uavhengighet og alliert med det spanske regjeringspartiet, ligger an til å bli største parti med 25 prosent av stemmene og 35 plasser i regionforsamlingen.

Men det vil bli vanskelig for partiet å finne samarbeidspartnere i en ny regional regjering som følge av stor politisk avstand til de andre partiene.

Mye på spill

Hvis separatistene vinner, er det et stort nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy, som oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Det ligger an til rekordhøy valgdeltakelse. Ifølge offisielle tall hadde nesten 70 prosent av velgerne stemt to timer før valglokalene stengte.

På forhånd har meningsmålinger tydet på dødt løp mellom partier som ønsker løsrivelse fra Spania, og partier som vil at Catalonia fortsatt skal være en spansk region.

(Saken fortsetter under)

Det var lange køer utenfor flere valglokaler i Barcelona torsdag. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Stor interesse

Valget følges nøye også i andre land ettersom det vil vise om støtten til separatistene har økt eller sunket etter at regjeringen i Madrid satte hardt mot hardt som følge av separatistpartienes forsøk på å bruke det politiske systemet til å løsrive seg fra Spania.

Nyvalget ble utlyst av den spanske regjeringen etter en omstridt uavhengighetserklæring i regionforsamlingen. Erklæringen førte også til at regjeringen i Madrid oppløste regionforsamlingen og avsatte den regionale presidenten Carles Puigdemont og hans regjering

Les også:   Lange køer utenfor valglokalene i Catalonia

Populært