Bare én lovlig norsk «barnebrud» i 2017, men det skal likevel forbys

De to siste årene har det kun blitt gitt en eneste dispensasjon for ekteskap under 18 år i Norge. Likevel ønsker barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) å innføre et absolutt forbud.
De to siste årene har det kun blitt gitt en eneste dispensasjon for ekteskap under 18 år i Norge. Likevel ønsker barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) å innføre et absolutt forbud. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 fikk én eneste jente under 18 år dispensasjon til å gifte seg i Norge, og hun var gravid, religiøs og hadde to måneder til myndighetsalder. – Forbud vil være et signal utenlands, sier barneministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har lov til å være under 16 år når de gifter seg i Norge. Det henger sammen med at dette også er den seksuelle lavalderen.

Fylkesmennene kan likevel gi dispensasjon for ekteskap under 18 år hvis det finnes særlige grunner, men det blir svært sjelden gitt.

ABC Nyheter har innhentet data fra alle landets Fylkesmenn, og i år har det bare blitt gitt én eneste dispensasjon. I fjor ble det ikke gitt noen.

Likevel har Barne- og familiedepartementet sendt ut et lovforslag på høring som forbyr muligheten, med frist 2. februar 2018.

– Selv om det er svært få under 18 år som har fått dispensasjon til å gifte seg i Norge de siste åra, vil dette forbudet sende et viktig signal utenlands om at vi ikke aksepterer at mindreårige gifter seg, mener barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP), i følge en pressemelding i sakens anledning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

11 tillatelser på fem år

Den eneste dispensasjonen de siste to årene skriver seg fra Hordaland. Den aktuelle jenta var gravid og 17 år og 10 måneder gammel. Den vordende bruden opplyste i forbindelsen med søknaden også at foreldrene hadde gitt sitt samtykke, og at det lå en religiøs overbevisning til grunn for ønsket om å være gift før fødselen.

Innenfor femårsperioden har Fylkesmannen i Hordaland to ganger tidligere gitt dispensasjon, det plasserer dem på toppen (sammen med Rogaland). I 2015 sa de ja blant annet fordi UDI skal ha satt feil fødselsdato, mens de i 2013 innvilget søknaden av samme grunner som i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«At søkernes religiøse overbevisning hindrer dem i å bo sammen og/ eller få barn uten å være gift har vært viktig i alle sakene. Minst en av sakene er fra kristen etnisk norsk/ norsk statsborger», opplyser seniorrådgiver Hilde Rasmussen Nilsen hos Fylkesmannen i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste fem årene (inkludert 2017) har det i hele landet til sammen blitt gitt bare 11 tillatelser, derav altså seks i Hordaland og Rogaland alene. Kun to søknader har fått avslag, mens en har blitt trukket i løpet av søkeprosessen.

Alt i alt har altså bare 14 søknader kommet inn til Fylkesmennene siden 2012, de aller fleste fra jenter.

Utenlandske ekteskap

I høringsbrevet fra departementet legger man opp til et absolutt forbud:

«Hensynet til å unngå at mindreårige inngår ekteskap, må uansett veie tyngre», heter det.

Man er klar over at det finnes personer i situasjoner lik den som ligger bak årets dispensasjon i Hordaland, men departementet nøyer seg med å avvise at slike eksempler «i praksis» vil være sjeldne.

Samtidig sier Horne likevel at valget om å inngå ekteskap «bør tas på selvstendig grunnlag av de personene som faktisk skal inngå ekteskapet, ikke etter en vurdering fra myndighetene av om det foreligger sterke grunner eller ikke».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den viktigste grunnen for departementet er ikke effekten for nordmenn og ekteskap i Norge, men man ønsker å skape et grunnlag for å kunne avvise utenlandske ekteskap.

Fra 2014 til mars i år behandlet Utlendingsdirektoratet (UDI) 50 familiegjenforeningssaker der en av ektefellene var under 16 år da ekteskapet ble inngått. I 11 av sakene har norske myndigheter anerkjent ekteskapet, har ABC Nyheter tidligere fått opplyst, selv om det er straffbart i Norge.

I notat som nå er ute på høring heter det:

«Barne- og likestillingsdepartementet arbeider også med forslag om å stramme inn og klargjøre regelverket om anerkjennelse av utenlandske ekteskap, for eksempel der gifte mindreårige kommer til Norge. Departementet kommer tilbake med et eget høringsnotat om dette».