Norges Idrettsforbund betalte Listhaug for å påvirke FrP

<p>Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix</p>
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Kun uker før hun ble statsråd, betalte Norges Idrettsforbund for Listhaug-lobbyisme for å sikre politisk gjennomslag for å få OL til Oslo i 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Dagbladet som skriver om regningen datert 30. september 2013 som First House sendte til Norges Idrettsforbund (NIF) for utført lobbyvirksomhet. Fakturaen har kommet frem i forbindelse med at Dagbladet tirsdag fikk innvilget innsyn i NIFs fakturaer på Ullevaal Stadion.

På fakturaen står det blant annet skrevet:

«Arbeid med utkast strategi FrP». «Arbeid med liste over fylkeslag FrP». «Ferdigstillelse presentasjon FrP og OL, møte med kunde».

– Det var for politisk påvirkning, sånn som jeg leser det. Jeg kan ikke gå i detaljene, for jeg vet ikke eksakt hva hun gjorde, men det var jo som en del av First House-avtalen , forteller kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Niels Røine, til Dagbladet.

NIF har bekreftet at de har brukt over ti millioner kroner på konsulenttjenester fra First House i løpet av en fireårsperiode. Noe av grunnen til at det ble brukt så mye penger, var folkeavstemmingen om hvorvidt Oslo skulle være vertsby for OL i 2022. Det endte med knepen seier for ja-siden.

Litt over to uker etter fakturaen for utførte tjenester ble sendt, tiltrådte Listhaug den 16. oktober stillingen som statsråd for Fremskrittspartiet som hun uker i forveien var blitt betalt for å påvirke.

Via sin politiske rådgiver, Espen Teigen, svarer Listhaug på spørsmål fra Dagbladet om hun var medlem av partiet samtidig som hun fikk betalt for å bedrive lobbyvirksomhet.

– Hun har vært medlem i Frp siden 90-tallet, skriver Teigen til Dagbladet før han formidler en uttalelse fra Listhaug:

– I september 2013 visste jeg ikke at jeg skulle bli utnevnt til statsråd, og jeg hadde en jobb som selvsagt måtte utføres på en profesjonell måte. Jeg erklærte meg inhabil i alle spørsmål om OL både i partiet og regjeringen, og opptrådte ryddig i alt som hadde med denne saken å gjøre.

Niels Røine i NIF forteller at det var First House som stilte med Listhaug, og at de ikke hadde formidlet et eksplistitt ønske om å benytte henne. Administrerende direktør i First House, Per Høiby, bekrefter via tekstmelding til Dagbladet at Listhaug var en av flere som jobbet på vegne av NIF:

«Med hennes erfaring fra Oslo-politikken var hun en naturlig bidragsyter i arbeidet med å kartlegge holdninger til OL blant ulike målgrupper, spesielt på nei-siden, og med utforming av budskap som kunne brukes i ulike kommunikasjonsaktiviteter», skriver Høiby.

Personvernpolicy