USA beskylder Nord-Korea for dataangrep

<p>USA mener at Nord-Korea sto bak WannaCry-dataangrepet som rammet over 230.000 datamaskiner i mer enn 150 land tidligere i år. Her poserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un under en militærparade.</p>
USA mener at Nord-Korea sto bak WannaCry-dataangrepet som rammet over 230.000 datamaskiner i mer enn 150 land tidligere i år. Her poserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un under en militærparade. Foto: NTB scanpix

USA mener Nord-Korea sto bak det såkalte WannaCry-dataangrepet som rammet over 230.000 datamaskiner i mer enn 150 land tidligere i år, skriver Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som følge av det, skriver avisen at Trump-administrasjonen vil be alle rettsstater om å bekjempe Nord-Koreas evne til å gjennomføre lignende dataangrep, og til å drive igjennom alle relevante sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

Tom Bossert, Trumps rådgiver for innenlands sikkerhet, omtalte utspillet i en lederartikkel i The Wall Street Journal mandag kveld og vil følge opp med en uttalelse tirsdag morgen.

Bygger på bevis

Bossert skrev at Nord-Korea var «direkte ansvarlig» for WannaCry-angrepet, og at nordkoreanske myndigheter vil bli holdt ansvarlig for det.

– Nord-Korea har oppført seg svært dårlig, stort sett ukontrollert, i mer enn et tiår. Og oppførselen fører til mer frykt, skriver han.

Han skriver videre at funnene bygger på bevis og er bekreftet av andre

Løsepengeviruset som spredte seg over hele verden ble kalt «WannaCry». Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Løsepengeviruset som spredte seg over hele verden ble kalt «WannaCry». Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix

myndigheter og private selskaper, inkludert Storbritannia og Microsoft.

– Wannacry var hensynsløst, skriver Bossert ifølge Reuters.

Rådgiveren lover at Trump-administrasjonen vil fortsette å bruke maksimalt press for å hindre de nordkoreanske myndighetens evne til å foreta angrep, enten det er dataangrep eller andre typer angrep.

Pyongyang har tidligere nektet for at de har utført noe dataangrep.

Oppga tekniske detaljer

Det forelå allerede mistanke om at Nord-Korea opprettet viruset, som krypterte maskinene. Deretter ble det krevd løsepenger for å gjenopprette brukerens tilgang. Fram til nå har ikke den amerikanske regjeringen gått ut med noe særlig informasjon om angrepet.

En tjenestemann som kjenner saken sier til avisen at den amerikanske regjeringen har oppgitt tekniske detaljer om nordkoreanske dataverktøy og operativ infrastruktur.

Ansatte ved det sørkoreanske Internett- og sikkerhetsbyrået overvåker mulige cyberangrep under WannaCry-krisen 15. mai. Scanpix/AP.
Ansatte ved det sørkoreanske Internett- og sikkerhetsbyrået overvåker mulige cyberangrep under WannaCry-krisen 15. mai. Scanpix/AP.

Han la til at myndighetene har samarbeidet med andre land for å redusere Nord-Koreas evne til å gjennomføre ytterligere dataforsøk eller opprette ulovlig finansiering.

150 land

Rundt 150 land, blant dem Norge, ble angrepet av løsepengeviruset « WannaCry». Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anbefalte ikke norske folk å betale.

Viruset, som rammet om lag 300.000 datamaskiner, skal ha vært basert på programvare stjålet fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og utnyttet en sårbarhet i Microsofts fildelingsprotokoll.

Datamaskiner ved hele 81 engelske helsevirksomheter manglet viktige sikkerhetsoppdateringer som kunne ha beskyttet dem mot utpressingsviruset. I tillegg ble 600 allmennpraktiserende leger rammet.

Angrepet førte til at 19.500 legeavtaler ble avlyst, samtidig som ambulanser ble omdirigert.

Personvernpolicy