Østerrikes nye blåblå regjering tilbyr tysktalende italienere pass

Den nye regjeringen i Østerrike, her representert ved statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og visestatsminister Heinz-Christian Strache, synes det er en god idé å gi noen av Italias tysktalende innbyggere dobbelt statsborgerskap. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
Den nye regjeringen i Østerrike, her representert ved statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og visestatsminister Heinz-Christian Strache, synes det er en god idé å gi noen av Italias tysktalende innbyggere dobbelt statsborgerskap. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia tar kraftig til motmæle etter at Østerrikes nye blåblå regjering foreslo å gi pass til tysktalende innbyggere i den italienske provinsen Sør-Tyrol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Provinsen har også det italienske navnet Alto Adige. Den var en del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn før området ble annektert av Italia under første verdenskrig og fikk status som autonom provins.

I en folketelling i 2011 oppga 70 prosent av innbyggerne at de var tysktalende.

Forslaget om å gi sørtyrolerne dobbelt statsborgerskap, er fremmet av den nye topartiregjeringen som består av Det konservative folkepartiet og det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet. Men i Italia er reaksjonene på utspillet kraftig.

– Ligg unna Italia, sier Giorgia Meloni, leder for det høyrenasjonalistiske partiet Italias brødre.

En talsmann for utenriksdepartementet i Roma mener forslaget er et gufs av «etnisk nasjonalisme», mens den italienske presidenten i EU-parlamentet, Antonio Tajani, kaller det for «fantasifullt» og fastslår at «sesongen for nasjonalisme» er over i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sør-Tyrol bli forslaget avfeid av guvernør Arno Kompatscher. Han framholder at nasjonalistisk politikk går på tvers av sørtyrolernes status som «engasjerte europeere».

– Vi vil fortsette å spille vår rolle som bindeledd, bru og megler, sier han.

Les også: EU-kommissær lykkønsker Østerrike med ny regjering inkludert ytterliggående FPÖ