EU-kommissær lykkønsker Østerrike med ny regjering inkludert ytterliggående FPÖ

ØSTERRIKE: Den nye statsministeren Sebastian Kurz (nr. 2 fra venstre) har tatt det ytterliggående høyrepartiet FPÖ inn i regjering, blant annet med Herbert Kickl (nr. 4 fra venstre) som innenriksminister.
ØSTERRIKE: Den nye statsministeren Sebastian Kurz (nr. 2 fra venstre) har tatt det ytterliggående høyrepartiet FPÖ inn i regjering, blant annet med Herbert Kickl (nr. 4 fra venstre) som innenriksminister. Foto: Lisi Niesner / EPA/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige gang det ytterliggående høyrepartiet FPÖ kom i regjering i Østerrike, utløste det sanksjoner fra EU-land. Nå er de der igjen, men regjeringen får denne gang lykkeønsninger fra EU-kommissær Johannes Hahn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerrike har nå som eneste land i EU fått et ytterliggående høyreparti, FPÖ, i regjering. Mye har skjedd i EU og Europa siden det østerrikske Frihetspartiet FPÖ første gang ble tatt inn i regjering av det konservative koalisjonspartet Folkepartiet (ÖVP) i 2000.

Den gang utløste det et ramaskrik og 14 EU-land gikk til sanksjoner mot Østerrike.

Nå har det konservative ÖVP under sin karismatiske og unge kansler (statsminister) Sebastian Kurz, igjen tatt med seg det omstridte Frihetspartiet i regjering.

Kurz får med seg Frihetspartiets leder Hans-Christian Strache som visekansler. Partiet får ytterligere fem ministre i regjering, på et felles 5-årsprogram som ble presentert lørdag.

Les også: Kurz spikret regjeringsavtale med Østerrikes høyrepopulister

EU-kommissær sender lykkønskninger

Men denne gangen er reaksjonen fra EU en helt annen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs østerrikske kommissær for naboskaps- og utvidelsespolitikk, Johannes Hahn, kom lørdag på twitter med varme lykkønskninger til regjeringssjef Kurz og hans vellykkede regjeringsdannelse:

Kommissær Hahn er blant annet tilfreds med det EU-vennlige programmet den nye regjeringen har lagt fram.

Annet halvår 2018 skal denne regjeringen for øvrig lede hele EU i form av det roterende formannskapet i unionen.

Søndag helte så Hahns kollega, den franske økonomi-kommissæren Pierre Moscovici malurt i begeret.

– Demokrater som er opptatt av europeiske verdier må holde et vaktfullt øye på koalisjonen som nå har makta i Østerrike, advarte han på twitter søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Konservative Sebastian Kurz (31): – Seieren er en ordre om å forandre Østerrike

– EU kommer til å drepe Europa

Den nye regjeringspartneren FPÖ er også en av fem partier som deltar i den nasjonalistiske, EU-kritiske partigrupperinga Movement for a Europe of Nations and Freedom (Bevegelsen for et Europa med nasjoner og frihet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er blant annet franske Marine le Pens parti Front National og Geert Wilders' nederlandske Frihetsparti med.

Gruppa, som har 34 representanter i EU-parlamentet, avholdt i helgen et møte i Tsjekkia.

– Fordi vi liker Europa, sier vi at EU kommer til å drepe henne, sa Marine le Pen på dette treffet, ifølge New York Times.

– Om 30 til 50 år vil Tsjekkia (som er svært restriktivt mot innvandring, journ. anm.) bli omgitt av land der 20 prosent av befolkningen er muslimer, sa Geert Wilders.

– Det er som om Den tsjekkiske republikk blir en Gaza-stripe, la han til og appellerte om å forhindre masseinnvandring.

Hva har forandret seg i EU?

– I motsetning til forrige gang ÖVP ble tatt inn i regjeringen, ser det ikke ut til å bli noe oppstyr om den nye østerrikske regjeringen denne gangen. Tvert imot gratulerte EU-kommissær Hahn den nye regjeringen. Hva har forandret seg?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reaksjonene som kom den gang, var i liten grad fra EU, men fra medlemsstater i EU. Den gang fryktet mange at det ville bli storstilt trakassering av minoriteter som følge av at dette høyreorienterte partiet skulle inn. De hadde en veldig markant, utagerende leder, Jörg Haider. Nå er de ikke så utagerende, sier professor Andreas Føllesdal ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som reaksjon på bekymringene i 2000 ble det iverksatt reaksjoner og oppnevnt en komité av «vise menn» for å faktasjekke hva som faktisk var på gang. Komiteen rapporterte at det ikke var tegn på at etniske minoriteter ble forfulgt. De anbefalte at sanksjonene ble avblåst, sier Føllesdal, som den gang skrev om sanksjonene mot Østerrike.

– De vise menn så også at reaksjonene innenlands ville ha seg frabedt denne fremmede innblandingen i det østerrikske demokratiet, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Føllesdal forteller at det som en reaksjon på dette kom en presisering i EUs traktat om hvordan EUs medlemsstater skulle reagere dersom et land anklages for å bryte europeiske verdier.

– Dette gjør situasjonen litt annerledes nå. Man har også sett i noen land at når ytterliggående partier kommer i posisjon, demper det noe av deres markeringsbehov.

Les også: EU-parlamentet trykker på «atom-knapp» mot Ungarn