Skeptisk Dørum krysser fingrene for Grande

Partiveteran Odd Einar Dørum på talerstolen under Venstres landsmøte i Ålesund i mars. Selv om han forrige helg advarte partiet mot å gå i regjeringsforhandlinger, er hans håp nå at forhandlingene lykkes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Partiveteran Odd Einar Dørum på talerstolen under Venstres landsmøte i Ålesund i mars. Selv om han forrige helg advarte partiet mot å gå i regjeringsforhandlinger, er hans håp nå at forhandlingene lykkes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-veteran Odd Einar Dørum har børstet av seg nederlaget i landsstyret sist helg. Nå ser han framover og håper at regjeringsforhandlingene lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En regjering av blått og ekstrablått ble for meg ei bør for mye, sier Dørum til NTB.

Det har gått en uke siden Venstres landsstyre anbefalte partiet å gå i regjeringsforhandlinger – mot superveteranens klare råd.

– Møtet ble gjennomført på en rolig, men intens måte. Jeg sto i uenigheten, men mener det er riktig nå å gå videre. Jeg håper helt oppriktig at forhandlingene skal lykkes, sier han.

Annet landskap

Ingen har like lang fartstid i Venstres landsstyre som den tidligere partilederen, statsråden og stortingsrepresentanten. 74-åringen fikk sitt første verv i Unge Venstre i 1962 og ble allerede i 1972 medlem av landsstyret for første gang. Først året etter ble Frps forløper Anders Langes parti stiftet.

Les også: Dette blir stridssakene mellom Venstre og Frp

Og nå går det altså mot et regjeringssamarbeid som Dørum og andre i Venstre før valget karakteriserte som «svært lite sannsynlig».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kommet inn i et annet landskap, konstaterer han.

– Men dersom vi går i regjering, må partiledelsen kunne gi et godt svar på hvordan noe som før valget ble sagt å være lite sannsynlig, likevel ble en realitet, sier han.

En tredel av landsstyret støttet Dørums forslag om å forbli utenfor regjering og heller fortsette i rollen som samarbeidsparti på Stortinget. I ettertid har enkelte tillitsvalgte gitt uttrykk for skuffelse og endatil sorg over partiets avgjørelse, mens andre gleder seg stort over den. Mange har meldt seg ut, men det er også kommet innmeldinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et helt reelt uttrykk for en delt stemning i partiet. Utfordringen framover blir å skape og bevare den gløden og entusiasmen som ethvert parti er avhengig av, sier Dørum.

Les også: 60 Venstre-medlemmer har meldt seg ut siden lørdag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenig med Grande

Odd Einar Dørum beskriver Trine Skei Grande som en dyktig partileder som er flink til å få fram hva som er Venstres politikk. Men han legger ikke skjul på at de to er uenige i spørsmålet om regjeringsdeltakelse.

– Vi var enige om at det var to alternativer: Et vanskelig og ett enda vanskeligere. Men vi var uenige om hva som var hva. Uenigheten mellom oss på dette punktet er saklig, men den er samtidig klar, sier han.

Dørum vil ikke si om han mener en framforhandlet regjeringsplattform bør forelegges landsstyret til uttalelse før Venstre eventuelt sier endelig ja.

– Venstre er et sosialliberalt og borgerlig parti, og stortingsgruppen bestemmer. Men jeg merker meg at partiledelsen allerede har valgt å konferere landsstyret ved tre anledninger i dette spørsmålet. Det synes jeg var riktig å gjøre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlinger

Allerede 2. januar innledes forhandlingene på borgerlig side. Dørum vil ikke komme med bestillinger til partiets forhandlere, men gjør gjerne et forsøk på å dekode Venstre-ledelsens forutsetninger om en grønnere, rausere og mer sosialliberal politikk.

– Det helt sentrale i den sosialliberale plattformen er frihet for den enkelte og ansvar for hverandre. Fellesskap er en forpliktelse for alle borgere i et samfunn, sier Dørum.

Les også: Venstre-topp før valget: – En stemme på meg er en stemme mot Frp

Han oppsummerer dette i fire punkter: Offensiv miljøpolitikk, et godt og bredt offentlig utdanningssystem, kamp for et rettferdig og inkluderende arbeidsliv og bedre integrering.

– Du skal gjøre din plikt og kreve din rett. Integreringspolitikken har i altfor stor grad drevet mennesker ut i passivitet. Å stille krav handler om å ta folk på alvor. Hvis du blir behandlet som en potetsekk, så blir du en potetsekk, sier Dørum.