Ap: – Listhaug trenerer saken om oktoberbarna

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) prøver å trenere vedtaket om å behandle asylsøknadene de såkalte oktoberbarna på nytt, hevder innvandringspolitisk talsperson i Ap, Stein Erik Lauvås.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) prøver å trenere vedtaket om å behandle asylsøknadene de såkalte oktoberbarna på nytt, hevder innvandringspolitisk talsperson i Ap, Stein Erik Lauvås. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bruker alle muligheter til å trenere saken om oktoberbarna, mener Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Listhaug prøver å orme seg unna dette, sa Lauvås, som er innvandringspolitisk talsperson for Ap, til NRKs Dagsnytt 18 fredag.

– Hun er farlig nær ved å få en treneringssak mot seg, sier han.

Striden står om brevet som Listhaug mandag sendte til partiene på Stortinget med 26 spørsmål om hvordan vedtaket om å behandle asylsøknadene til enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan på nytt skal gjennomføres. De ville ellers ha måttet forlate Norge når de fyller 18 år.

Stortinget fattet vedtaket 14. november, og statsråden brukte altså over fire uker på å skrive brevet. Opposisjonen har allerede gjort det klart at de ikke kommer til å svare på spørsmålene.

Listhaug har ikke noe annet valg enn å gjennomføre vedtaket, mener Lauvås, som mener det er opp til statsråden å finne ut av hvordan vedtaket skal iverksettes og eventuelt komme tilbake til Stortinget med en sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun har fått Stortinget mot seg og har manøvrert seg inn i et hjørne. Hun vil egentlig ikke gjennomføre vedtaket, som hun jo er dundrende uenig i. Derfor prøver hun nå å komme seg unna og trenere dette gjennom å sende et høyst uvanlig brev til Stortinget, sier han.

– Dette er et forsøk på å få Stortinget til å drive en saksbehandling som det er Listhaugs eget departement som skal gjøre, sier Lauvås.

Listhaug fastholder på sin side at det eneste hun er ute etter, er å gjennomføre vedtaket i tråd med Stortingets ønsker.

– Derfor har jeg tatt en ekstra runde med dette brevet, sier Listhaug, som mener det vil ta lenger tid å komme tilbake til Stortinget med en sak.

Aktuelt:

Listhaug med 26 spørsmål til Stortingets returstans

Redd Barna ber Ap svare Listhaug

Forsvarsveteran: Mer skremt av Listhaug enn Putin