NHO klager sukkeravgiften inn for ESA

NHO mat og drikke klager torsdag den kraftig økte sukkeravgiften inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
NHO mat og drikke klager torsdag den kraftig økte sukkeravgiften inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO mat og drikke klager den økte sukkeravgiften inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA, bekrefter ESA overfor NTB. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klagen ble sendt onsdag og skal etter planen diskuteres på et møte mellom NHO og ESA i Brussel torsdag ettermiddag klokken 14.

Tross sterke protester fra bransjen banket Stortinget tirsdag denne uken gjennom den mye omtalte avgiftsøkningen, som var en del av budsjettavtalen mellom de fire partiene på borgerlig side.

Avgiften vil i 2018 gi statskassen omkring to milliarder kroner i inntekter. Men nærings- og nytelsesmiddelindustrien, som blir rammet av avgiftsøkningen, mener den truer norske arbeidsplasser og vil føre til kraftig økt grensehandel.

Les også: – Sjokolade- og sukkeravgiften bryter med EØS-avtalen

– Brudd på EØS-avtalen

Orkla er blant dem som mener Stortingets vedtak om å øke sukkeravgiften med 83 prosent er i strid med EØS-avtalen.

– Vi mener dette er en økning som er i strid med EØS-avtalen og er oppgitt over at norske myndigheter gjør dette med viten og vilje, sa kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla til NTB tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orklas juridiske eksperter har konkludert med at avgiften i seg selv er konkurransevridende, og at økningen på 83 prosent ikke kan iverksettes uten å føre til brudd på EØS-avtalens regler om statsstøtte.

– Ikke statsstøtte

Men Finansdepartementet har vurdert det slik at sjokolade- og sukkervareavgiften ikke er statsstøtte.

– I budsjettenigheten i Stortinget er det heller ikke snakk om å endre avgiftens virkeområde. Derfor kunne avgiftsøkningen i budsjettenigheten ikke anses å stride med EØS-avtalen, sa statssekretær Jørgen Næsje (Frp) til NTB tidligere denne uken.

– Avgiften på sjokolade- og sukkervarer har eksistert siden 1922 og er vedtatt av Stortinget hvert år siden. Den er primært begrunnet med å skaffe inntekter til fellesskapet. Avgiften ble ikke endret ved inngåelse av EØS-avtalen, og ESA har ikke tatt opp saken siden avtalen ble inngått i 1994, fremholder han.