Immigrasjon på EU-toppmøtet:President Donald Tusk lufter vraking av flyktningekvoter i EU

BLIR NORGE MED? EU-president Donald Tusk mener den omstridte ordningen med flyktningekvoter har skapt mye krangel og er lite effektiv. Norge har frivillig sluttet seg til. Under en middag i kveld skal EU-toppene vurdere en avvikling.
BLIR NORGE MED? EU-president Donald Tusk mener den omstridte ordningen med flyktningekvoter har skapt mye krangel og er lite effektiv. Norge har frivillig sluttet seg til. Under en middag i kveld skal EU-toppene vurdere en avvikling. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Systemet med pliktige flyktningekvoter fordelt på hvert land har vist seg splittende og ineffektivt, skriver EU-president Donald Tusk til EU-toppenes diskusjon i kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs vedtak om at migranter og asylsøkere som har hopet seg opp i Hellas og Italia skal fordeles ut etter kvoter som ble besluttet av EU, har utløst mye rabalder og har i liten grad blitt oppfylt.

Nå setter EU-president Donald Tusk foten i bakken i et brev til stats- og regjeringssjefene som torsdag og fredag skal avholde et toppmøte i Brussel.

Der blir problemene med migrasjonspresset ett av temaene.

Her oppsummerer Tusk erfaringene så langt, og skriver blant annet:

«Saken med forpliktende kvoter har vist seg å være høyst splittende, og tilnærmingen har fått uforholdsmessig mye oppmersomhet i lys av dets virkning på bakken; således har den vist seg å være ineffektiv.»

Tusk ber om tilbakemeldinger på om lederne er enige i diagnosen han gir.

Ungarn og Slovakia har tapt en rettssak for EU-domstolen, der de hevdet at vedtaket om forpliktende kvoter er ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – EU-domstolen lar politikken voldta EU-retten

Norge har oppfylt, bare Malta i EU

Ungarn har så langt nektet å føye seg, mens Slovakia har sagt seg villig til å rette seg etter ordningen.

– Endelig har en seriøs europeisk leder sagt en sannhet som allerede er allment kjent. De forpliktende omplasseringskvotene er ineffektive og splittende, og å tvinge fram illegal migrasjon er farlig, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó torsdag morgen.

Selv om fokus har vært på Ungarn og Slovakia i striden om flyktningekvoter, har mange andre unnlatt å oppfylle sine forpliktelser til å ta imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har frivillig påtatt seg en kvote, og har oppfylt den.

Sammen med Malta og Liechtenstein er Norge eneste som har gjort det.

Les også: EUs mål har vært å relokalisere 160.000 migranter. Resultatet ble 29.401

Møter sterke reaksjoner

Donald Tusk har fått skarpe reaksjoner på sitt utspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant kritikerne er Sveriges statsminister Stefan Löfven. Han varsler å være meget tydelig i sin motstand mot utspillet fra Tusk.

– Vi kan ikke helt plutselig gi slipp på prinsippet om at alle land skal være solidariske og ta sitt ansvar. Vi har en felles ytre grense og da må vi ha et felles ansvar for migrasjonspolitikken, sier Löfven til nyhetsbyrået TT.

EU-kommisjonen går også i strupen på Tusk.

– Tusks notat er anti-europeisk. Det fornekter og overser alt arbeidet vi har gjort de siste tre årene, og undergraver prinsippet om solidaritet, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos ifølge euobserver.

Les notatet fra Donald Tusk