Meny

Russland sender militær delegasjon til Nord-Korea

Foto: Lee Jin-man / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland opplyste onsdag at de har sendt en militær delegasjon til Nord-Korea, men ville ikke offentliggjøre hensikten med besøket.

Med i delegasjonen er Viktor Kalganov, som er nestleder for Russlands nasjonale senter for forsvarsforvaltning og ansvarlig for nasjonale sikkerhetsspørsmål, melder nyhetsbyrået TASS.

– Nord-Korea er vår nabo. Vi må etablere et forhold til landet og politisk dialog er veldig viktig, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov.

Delegasjonen ankom Pyongyang tirsdag og skal bli til lørdag.

Les også: FN-utsending: Nord-Korea vil ikke ha krig

Kina forbereder seg på regime-kollaps i Nord-Korea

Russisk ros til Tillerson

Russland skryter av USA etter at utenriksminister Rex Tillerson sa at amerikanerne er klare til å ha et første møte med Nord-Korea uten betingelser.

USAs utenriksminister Rex Tillerson Foto: NTB scanpix

– Vi kan bekrefte at slike konstruktive uttalelser imponerer oss langt mer enn den konfronterende retorikken som vi har hørt fram til nå. Dette kan uten tvil støttes, sier Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.

Også Kina reagerer positivt.

– Vi støtter alle forsøk som kan føre til en nedtrapping og løse uoverensstemmelsene gjennom dialog, sier talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Lu Kang.

Men Det hvite hus har allerede sådd tvil om Trump og Tillerson er på linje når det gjelder en eventuelt mykere linje.

– Trump har ikke endret syn på Nord-Korea, fastslår Sarah Sanders, pressetalskvinne i Det hvite hus.

Trump har tidligere truet med å bruke militærmakt hvis Nord-Korea ikke vil oppgi sitt rakett- og atomvåpenprogram.

Les også: Hevder angrep kan utslette 90 prosent av USAs befolkning

– USA har tre måneder på seg til å unngå krig med Nord-Korea

– La oss møtes!

Tillersons uttalelse kom under et seminar i Washington tirsdag. Der framholdt han at USA er villig til å ha et møte med Nord-Korea uten å stille krav på forhånd.

– La oss bare møtes og snakke om været om det er det dere ønsker. Vi kan også diskutere om møtebordet skal være rundt eller firkantet, om det er det dere er opptatt av, sa Tillerson under et møte i tankesmia Atlantic Council i Washington.

Peskov påpeker at Russland lenge har bedt om at den amerikanske retorikken tones ned.

– Det er Putin som gjentatte ganger har bedt alle de involverte partene om å gjøre alt de kan for å etablere kanaler for dialog. Derfor er vi selvfølgelig fornøyd med slike uttalelser, sier Peskov.

Store ambisjoner

Kort tid etter Tillersons uttalelse meldte det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA at Nord-Koreas leder Kim Jong-un har som mål å gjøre landet til verdens største atommakt. Det er uklart om dette utspillet var et direkte svar på Tillersons invitasjon.

Trump har tidligere truet Nord-Koreas regime med utslettelse, og han har også kalt Kim både «den lille rakettmannen» og «en syk hundevalp».

– Jeg har sagt til Rex Tillerson, vår vidunderlige utenriksminister, at han kaster bort tiden med å forsøke å forhandle med den lille rakettmannen. Spar på kreftene, Rex, vi skal gjøre det som er nødvendig, tvitret Trump i oktober.

Russland anklaget for to uker siden USA for bevisst å forsøke å provosere Kim slik at han mister grepet og gjør noe uforsvarlig. Slik vil USA kunne skaffe seg en grunn til å slå tilbake, frykter russerne.

Les også: – Sannsynligheten for krig mellom USA og Nord-Korea øker

Populært