Meny

Foss: – Jeg skulle gjerne visst hva jeg skal gjøre i januar

Riksrevisor Per-Kristian Foss vet ennå ikke om han får fortsette i rollen etter jul. Her fra tirsdagens fremleggelsen av Riksrevisjonens kontroll av blant annet statlige selskaper i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget av landets neste riksrevisor er fremdeles i det blå. Riksrevisor Per-Kristian Foss (H) ønsker å fortsette,  men vet fremdeles ikke om han får lov. 

En uke før Stortingets siste frist til å velge riksrevisorkollegiet for neste fireårsperiode, er det fremdeles helt åpent hvem som får den fremskutte lederposisjonen som Foss har hatt de siste fire årene.

Foss, som ønsker gjenvalg, sier han ennå ikke har fått noen signaler fra Høyres stortingsgruppe om hvor prosessen står.

– Jeg vet ikke, rett og slett. Jeg blander meg ikke bort i det, sier Foss til NTB.

Han medgir at han ser fram til snart å få en avklaring.

– Jeg skulle gjerne visst hva jeg skal gjøre i januar. Det ville vært hyggelig. Men det er Stortinget som bestemmer.

Frp: – Vil vurdere egnethet

Til tross for at Foss fikk krass kritikk for sin lederstil i en intern rapport om arbeidsmiljøet tidligere i år, er han fremdeles Høyres kandidat til vervet, bekrefter Høyres kommunikasjonsavdeling til NTB.

Men ifølge DN skal Høyre være villig til å vurdere å gi fra seg ledervervet til KrF, fordi Høyre innså at de fikk mange verv i forrige periode. Høyre fikk den gang både vervene som stortingspresident, riksrevisor og nobelkomitéleder.

De fire partiene på borgerlig side ble tidligere i høst enige om å samarbeide om konstitueringen av de ulike komiteene og vervene, men etter vrakingen av Frps kandidat Carl I. Hagen til nobelkomiteen forrige uke, er dette satt i spill. Frp har varslet at KrF og Venstres nei til Hagen kan få konsekvenser for deres kandidater ved andre valg fremover.

– Stortinget har jo nå innført en ny kutyme med å diskutere partienes kandidater, så da vil vi også måtte diskutere egnetheten til de kandidatene som blir fremmet, sier leder av Frps valgkomité Ulf Leirstein til NTB.

Leirstein understreker at dersom Høyre velger å beholde ledervervet, vil Frp støtte deres kandidat. Diskusjonene vil først komme dersom Høyre velger å tilby vervet til et annet parti, sier han.

– Hvis de åpner for å gi vervet fra seg, så forventer vi også at Frps kandidat skal med i den diskusjonen, sier Leirstein.

Frp har nominert Arve Lønnum til riksrevisorkollegiet. Lønnum har sittet i kollegiet, som består av fem riksrevisorer fra Høyre, Ap og Frp, også i inneværende periode. Vervene tildeles partiene baserte på deres størrelse etter valget.

Aktuelt:   Dette blir stridssakene mellom Venstre og Frp

Høybråten mulig kandidat

KrF vil ikke oppgi onsdag hvilken kandidat de vil fremme til kollegiet. Ifølge DN skal partileder Knut Arild Hareide opprinnelig hatt to navn på blokka: Tidligere leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen og tidligere medlem av presidentskapet Line Henriette Hjemdal. I tillegg skal tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten ha meldt sin interesse for vervet, ifølge avisen.

Ulf Leirstein sier han vil ikke uttale seg om hva han mener om disse tre kandidatenes egnethet til jobben.

Det er parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, som sitter med nøkkelen og som avgjør om Høyre skal holde på ledervervet eller tilby det til et annet parti.

– Ingen ting er avklart ennå, sier Helleland til NTB.

Han sier avgjørelsen trolig vil bli tatt under et møte med de parlamentariske lederne på borgerlig side torsdag.

Aktuelt:   Listhaug med 26 spørsmål til Stortingets returstans

Populært