Listhaug med 26 spørsmål til Stortingets returstans

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har en rekke spørsmål hun krever svar på.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har en rekke spørsmål hun krever svar på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har hele 26 konkrete spørsmål til stortingsvedtaket om returstopp til Afghanistan. Smørbrødlista kan bli enda lengre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stortingets vedtak reiser en rekke spørsmål som må avklares, skriver Listhaug i et brev til de parlamentariske lederne i Ap, SV, Sp, KrF, MDG og Rødt som VG har fått tilgang til.

I brevet lister hun opp hele 26 konkrete spørsmål til vedtaket om de såkalte oktoberbarna og antyder at det kan bli aktuelt å stille enda flere spørsmål etter hvert. Det var 14. november at stortingsflertallet, mot Høyres og Frps stemmer, vedtok returstans for noen av de enslige mindreårige asylsøkerne som ellers hadde måttet forlate Norge når de fyller 18 år.

– Vedtakene som er fattet, kan tolkes på mange ulike vis. Partiene som stemte for dette, må fortelle i klartekst hva de mener, sa innvandringsministeren til NTB da temaet var oppe i Stortingets spørretime for et par uker siden.

Allerede da listet hun opp en rekke spørsmål til vedtaket:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må det endringer til i forskrift, instruks eller begge deler? Hva skal endringene bestå i? Hvilke saker omfattes av retten til ny vurdering? Skal UDI eller UNE foreta denne vurderingen? Hvordan skal saker knyttet til personer som allerede oppholder seg i utlandet, vurderes? Skal det gis fritt rettsråd? Hvilke tidspunkt skal den nye vurderingen ta utgangspunkt i?

Aktuelt:

Venstre-topp før valget: – En stemme på meg er en stemme mot Frp

Forsvarsveteran: Mer skremt av Listhaug enn Putin

Listhaug avviser påstand fra Ap: – Et signal om at Norge tar imot færre flyktninger, ikke flere