Venstre-topp før valget: – En stemme på meg er en stemme mot Frp

VENSTRE-LØFTE: 30. august rykket Venstres førstekandidat i Buskerud, Rebekka Borsch, ut mot det hun kalte en ussel svertekampanje fra LO og Ap, om at en stemme til Venstre er en stemme til Frp.
VENSTRE-LØFTE: 30. august rykket Venstres førstekandidat i Buskerud, Rebekka Borsch, ut mot det hun kalte en ussel svertekampanje fra LO og Ap, om at en stemme til Venstre er en stemme til Frp. Foto: Venstres hjemmesider
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøyt tre måneder etter at Venstres stortingskandidat i Buskerud lovet velgerne å ta avstand fra Frp, går partiet i regjeringsforhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I denne valgkampen har jeg og de fleste i Venstre blitt utsatt for en målrettet svertekampanje fra særlig Ap og LO. Istedenfor saklig debatt har vi i mange uker blitt møtt med påstanden om at «En stemme til Venstre er en stemme til Frp» både i sosiale media, i debatter og på stand.»

Det skrev Venstres listetopp i Buskerud, Rebekka Borsch, snaue to uker før stortingsvalget, i et løfte til de som ville stemme på henne:

«En stemme på meg er en stemme mot Frp».

5604 velgere i Buskerud stolte på henne og stemte Venstre. Løftet de hadde fått fra Borsch, ligger fortsatt ute på Venstres hjemmeside.

Les også: Flere i Venstre skuffet over at partiet skal inn i regjeringsforhandlinger

Splitter partiet

«Svertekampanjen» Borsch reagerte mot, dreide seg om påstander om at partiet ville støtte en regjering med Frp. Nå vil Venstre altså mer enn å støtte en slik regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet har som kjent vedtatt å starte forhandlinger om å bli regjeringspartner med Frp.

«Partier og andre politiske aktører bør snakke om sakene sine, ikke fortelle usannheter om politiske konkurrenter.», skrev Borsch før valget om Frp-anklagene.

Ja, partileder Trine Skei Grande var også frampå:

– At vi vil i regjering med Frp, er feil, kunne hun fortelle til nettstedet Studentmediene i Stavanger tre dager før årets stortingsvalg.

«Vi er veldig klare på at vi virkelig ikke ønsker en regjering med Frp, men vi ønsker heller ikke å gå inn i valget med et ultimatum.», la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ABC Nyheter i februar gjorde Venstre det klart at det er uaktuelt å fortsette samarbeidet med Frp, både som støtteparti og i regjering.

Landsstyrevedtaket i Venstre lørdag om å innlede forhandlinger om å gå i regjering med Høyre og Frp, har splittet partiet. Nestleder Terje Breivik var blant dem som stemte mot. Tre av Venstres sju ordførere er for, tre er imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre-medlemmer melder seg ut etter regjeringsvedtak

Raja i 2009: – Ikke stem Høyre

ADVARTE: Før valget i 2009 advarte Abid Raja borgerlige velgere med liberalt ståsted mot å stemme på Høyre. For de ville samarbeide med Frp. Foto: Faksimile fra VG
ADVARTE: Før valget i 2009 advarte Abid Raja borgerlige velgere med liberalt ståsted mot å stemme på Høyre. For de ville samarbeide med Frp. Foto: Faksimile fra VG

Utviklingen i Venstres forhold til Frp har gått over lang tid, noe stortingsrepresentant Abid Raja er ett eksempel på.

Før stortingsvalget i 2009 var Raja «sjokkert» over at Høyre flørtet med Frp.

«Høyre støtter «menneskefiendtlig» politikk», sa han til VG om at Høyre åpnet for et forpliktende samarbeid med Frp.

Ifølge Raja den gang var Høyre med på å legitimere Frps angrep mot innvandrere når partiet gikk inn for et regjeringssamarbeid med Siv Jensens parti.

Akkurat som LO og Ap før høstens valg advarte om at en stemme til Venstre var en stemme for Frp, advarte Raja i 2009 borgerlige velgere med et «liberalt menneskesyn» mot å stemme Høyre ved høstens valg.

For det var en legitimering av Frp.

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Borsch og Raja, som ikke har besvart henvendelsene.

Les også: Abid Raja droppet jordvern for å angripe Navarsete