Meny

NHO Mat og Drikke med sukker-brev i tolvte time

STRIDENS KJERNE: Skal marsipangriser eller marsipanpølser ha ulik avgift, og en voldsom avgiftsstigning? Den voldsomme avgiftsøkningen på sukker- og sjokoladevarer skal endelig avgjøres tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHO Mat og Drikke sender fredag brev til Stortingets finanskomité med krav om utsettelse av avgiftsvedtak til lovligheten etter EØS-avtalen er avklart.

Budsjettkameratenes brå heving av sukker- og sjokoladeavgiften på utvalgte godterier og brustyper med over 80 prosent fra 1. januar, har utløst fortvilelse hos produsentene som konkurrerer blant annet med grensehandelen i Sverige.

Tirsdag hevdet Orkla-konsernet i ABC Nyheter at den slik voldsom økning er ulovlig etter EØS-avtalen.

Det fulgte bransjeorganisasjonen NHO Mat og Drikke opp i et styremøte torsdag. Det utløste et siste forsøk på å få Stortinget til bremse før saken skal avgjøres i behandlingen av toll- og avgiftsproposisjonen tirsdag.

Les bakgrunnen: – Sjokolade- og sukkeravgiften bryter med EØS-avtalen

Svenskene gnir seg i hendene

– Den viktigste konklusjonen vår er at vi forsiktig sagt er overrasket over at en så stor avgiftsøkning gjennomføres uten noen konsekvensutredning, med kort tid til ikrafttredelse og ingen analyser av at dette skal bidra til bedre folkehelse, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk til ABC Nyheter.

– Styret merket seg at Helsedirektoratets kostholdsrapport onsdag sa at sukkerforbruket fortsetter å gå ned. Så kom SSB-statistikken torsdag som viser at grensehandelen øker med over 23,4 prosent i tredje kvartal, sier han.

– Vi observerer at svenske aktører nå posisjonerer seg for å presentere produkter på grensen, til priser som ligger på det norske avgiftsnivået, legger Brubakk til.

Les også: Sukker-sjokkert Vedum ble irettesatt i spørretimen

Et siste forsøk

NHO Mat og Drikke gjør nå et siste forsøk på å få Stortinget til å bremse.

– Vi skriver til Stortingets finanskomité i dag og ber om at iverksettelsen av avgiftsvedtaket bør utsettes inntil forholdet til EØS-avtalen er vurdert, forteller Brubakk.

– Vi vil gjenta vår bekymring om at det kan være statsstøtteproblematikk som burde vært vurdert, legger han til.

Lovvedtakene skal etter planen vedtas 11. desember.

Populært