Skjebneuke for regjeringen: Venstre nærmer seg en avgjørelse

Finansminister Siv Jensen (Frp) og Venstre leder Trine Skei Grande.
Finansminister Siv Jensen (Frp) og Venstre leder Trine Skei Grande. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag legger Trine Skei Grande frem resultatet av høstens regjeringssamtaler med Høyre og Frp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partitoppene i Venstre, KrF og Høyre er inne i en avgjørende fase for å avklare det mulige blågrønne regjeringsprosjektet.

Til helgen har Venstres landsstyre et møte hvor det skal avklares om Venstre går inn i konkrete regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Da legger Venstre-leder Trine Skei Grande frem resultatet av sonderingene som har pågått etter valget og fremmer sine tanker, før landsstyret diskuterer spørsmålet og konkluderer.

Skei Grande for en måned siden : – Konfliktnivået er lavere

Venstre-nestleder Ole Elvestuen vil ikke si særlig mye om sonderingene med Høyre og Frp.

– Ledelsen kommer først til å gi vår vurdering av sonderingene til landsstyret til helgen, sier nestleder Ola Elvestuen til ABC Nyheter.

Men ABC Nyheter får informert fra kilder at sonderingene har vært "konstruktive" og at det har "vært god stemning" mellom partene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På borgerlig side Venstre får gjennomslag

– De siste årene med borgerlig samarbeid har gitt Venstre store gjennomslag i utdanningspolitikken, miljøpolitikken, fordelingspolitikken og gründerpolitikken. Vi kommer også fremtiden til å samarbeide på borgerlig side uansett. Fordi det er her Venstre får gjennomslag. Så skal vi denne helgen ha en diskusjon i landsstyret om hvilken form og hvor forpliktende samarbeidet på borgerlig side skal være fremover. For Venstre handler dette om hvilken grad av gjennomslag vi får for Venstres politikk og Venstres verdier som respekt for enkeltmennesket, toleranse og mangfold, sier Elvestuen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
.Nestleder i venstre Ola Elvestuen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
.Nestleder i venstre Ola Elvestuen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det handler om at vi satser på skolen, at vi tar vare på naturen og at vil skal skape nye jobber over hele landet, fortsetter nestlederen.

Venstre-topper har etter valget, og også denne uken, reist landet rundt for å snakke med medlemmer av partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både stortingsgruppa og sentralstyret har reist rundt for å høre hva medlemmene mener om regjeringsdeltakelse.

– Det har vært nyttig for partiledelsen og gruppa å få innspill både til politiske saker, hvordan vi skal få gjennomslag for sakene og hvordan Venstre skal bidra til å forvalte samarbeidet i det borgerlige flertallet på Stortinget, sier Elvestuen.

Motstand i Frp

Slik situasjonen er nå er Venstres regjeringsdeltakelse helt opp til partiet selv. I Høyre og hos statsminister Erna Solberg er ønsket om å få partiet inn i regjering stort.

Men flere kilder i Frp som ABC Nyheter har snakket med forteller at skepsisen til Venstre som regjeringspartner er stor i deler av stortingsgruppa til Fremskrittspartiet.

– Signalene vi får er at Venstre trolig går inn, det bekymrer meg, sier en Frp-er.

Kilden som har kunnskap om sonderingene, sier «Venstre er nærmere å gå inn i Solberg-regjeringen enn noen gang».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til at flere rynker på nesen, er at det å avgi statsråder og legge politikken mot sentrum blir vanskelig å svelge ved at man fortsatt ikke klarer å danne flertallsregjering alene med Venstre.

– Blir Venstre med i regjering, håper jeg KrF tenker seg om igjen slik at vi får en flertallsregjering, sier en annen kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder i Frp opplever Venstre som «kranglete», «kravstore» og «vanskelig å stole på».

Onsdag gikk Frp-veteran Christian Tybring-Gjedde til et kraftig angrep på Venstre.

– Det hjelper lite at partilederne har det hyggelig sammen når de sitter og sonderer. Det som gjelder er politikk og om vi kan stole på Venstre. Denne saken viser at vi ikke kan stole på Venstre. Og hvorfor skal man da kunne stole på dem ved andre anledninger, sa Tybring-Gjedde til NTB og viste til kaoset rundt Carl. I Hagens Nobel-kandidatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er det langt i fra alle som har det synet på et samarbeid rundt regjeringsbordet.

Partileder Siv Jensen har ikke besvart ABC Nyheter sine henvendelser torsdag.

Se video: Tybring-Gjedde til angrep på Venstre: – Illojaliteten taler for seg selv

Venstre under valget: – Lite sannsynlig

Åtte dager etter valget omtalte NRK forvirring internt i Venstre om landsmøtevedtaket åpner for eller utelukker å gå inn regjering med Frp.

Leder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog, sa til NRK at partiledelsen burde sagt at de vurderte å gå inn i en Høyre-Frp-regjering allerede før valget.

– Det ville vært redelig overfor velgerne, og for de mange i organisasjonen som har fortolket dette landsmøtevedtaket som et nei til Frp, sa Wasskog.

– Nå har jeg stått seks uker på stand og blitt fortalt at folk ikke vil stemme på Venstre på grunn av Frp og Sylvi Listhaug. Jeg har svart med landsmøtevedtaket vårt. Det blir vanskelig å se velgerne i øynene om jeg reiser til Oslo og støtter et regjeringsprosjekt med Frp, sa nyvalg stortingsrepresentant John Gunnes til Aftenposten 14. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under valgkampen og i etterkant har Venstre omtalt et samarbeid med Frp som «lite sannsynlig»,.

– Landsmøtevedtaket er tydelig på vårt foretrukne regjeringsalternativ (blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF), og på at vi vil samarbeide på borgerlig side. Utover det lukket landsmøtet ingen dører, men ledelsen har jo sagt i en rekke sammenhenger både før og etter valget at det er lite sannsynlig at Venstre skal sitte i regjering med Frp, sa kommunikasjonsrådgiver i Venstre Karl Arthur Giverholt til ABC Nyheter i september.

Se video: Trine Skei Grande vil kjempe for en blågrønn regjering