Meny

Mottrekk fra Frp: Krever at Stortinget voterer over Carl I. Hagen som kandidat til Nobelkomiteen

Nobel-kandidat Carl I. Hagen i Vandrehallen på Stortinget mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp trosser stortingsflertallet og krever votering over Carl I. Hagen som Nobel-kandidat. 

Onsdag ble det klart at valgkomiteens Nobel-innstilling foreløpig ikke skal ha noen navn fra Frp, ifølge NTB.

Årsaken er at stortingsflertallet mener de ikke har spilt inn en valgbar kandidat. Flertallet består av av Ap, SV, Sp, KrF og Venstre.

Men Frp trosser flertallet, og står på Carl I. Hagen som deres Nobel-kandidat. 

Det viser merknaden Frps sendte til Stortingets valgkomité torsdag formiddag. ABC Nyheter har fått tilgang til merknaden.

Hans Andreas Limi, FrPs parlamentariske leder, etter partiets gruppemøte på Stortinget onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi ønsker å få votert over vår kandidat, som er Carl I. Hagen i Stortinget. Vi legger til grunn Stortingets mangeårige praksis med å kunne stemme for de vi er for og imot det vi er imot og vil derfor henvise til Stortingets forretningsorden paragraf 59, heter det i merknaden som partiet torsdag formiddag sendte til Stortingets valgkomité.

I den angjeldende paragrafen heter det: Foreligger det i en sak flere forslag, skal presidenten sette hvert av dem under avstemning i logisk rekkefølge. Voteringsordningen må være oppgitt og godtatt på forhånd.

Tidslinje om striden rundt Carl I. Hagens Nobel-kandidatur

* 18. oktober sa Fremskrittspartiets tidligere leder Carl I. Hagen til NTB at han ønsker seg inn i Nobelkomiteen. Han fremmet også sitt kandidatur i 2011, men Frps stortingsgruppe valgte da å renominere Inger-Marie Ytterhorn til partiets plass i komiteen. Ytterhorn ønsket også denne gang gjenvalg.

* Det ble raskt reist tvil om Hagen var valgbar, siden Stortingets regler sier at stortingsrepresentanter ikke kan sitte i Nobelkomiteen. Som vararepresentant fra Oslo etter høstens stortingsvalg kan Hagen komme til å måtte møte på Stortinget. Denne regelen har imidlertid ikke konsekvent vært fulgt tidligere.

* 15. november trosset Frps stortingsgruppe innsigelser og innstilte Hagen til Nobelkomiteen. Beslutningen ble møtt med hard kritikk, men Frp har nektet å fremme en annen kandidat.

* 22. november tilbød Hagen å trekke seg som vararepresentant til
Stortinget, men presidentskapet slo fast at han ikke har anledning til dette. 24. november tilbød Hagen isteden å søke permisjon som vara.

* Formelt er det Stortingets flertall som avgjør hvem som skal velges til Nobelkomiteen, men sedvane er at plassene fordeles mellom partiene, som står fritt til å nominere sine kandidater.

* Mandag fremmet Arbeiderpartiet, Venstre, KrF, Senterpartiet og SV et representantforslag om at verken faste stortingsrepresentanter eller varaer kan sitte i Nobelkomiteen. Forslaget blir trolig behandlet allerede tirsdag.

* Forslaget omtales som «lex Hagen», siden det er en utbredt oppfatning at det dreier seg om en blokkere en kontroversiell kandidat og ikke om prinsipper.

* Leder av Frps valgkomité, Ulf Leirstein, truet mandag Venstre og KrF med at et vedtak mot Hagen kunne få konsekvenser for de to partiene når nye verv skal fordeles fremover.

* De fem partiene ber også presidentskapet utrede om det er andre forhold, for eksempel lederverv i internasjonale organisasjoner, som gjør at man ikke kan velges til medlemmer komiteen, og ber om en utredning i 2018. Aps komitémedlem Thorbjørn Jagland er leder i Europarådet, og Frp har trukket fram dette som en problematisk dobbeltrolle.

Kilde: NTB

– Har hittil vært helt utenkelig

I merknaden går partiet til angrep på de andre partiene:

– Det har vært debatter, men aldri noe vedtak som hindrer et parti fra å kunne fremme forslag på en valgt stortingsrepresentant. I tidligere tider har både statsråder og stortingsrepresentanter vært valgt som medlemmer av Nobelkomiteen, senest Thorbjørn Jagland og Ågot Valle som begge virket i Nobelkomiteen frem til årsskiftet 2009/2010, førstnevnte sågar som stortingspresident i deler av funksjonstiden, skriver partiet i merknaden. 

– Det å lage regelverk og fatte vedtak i Stortinget som innfører nye begrensninger på valgbarhet etter at en partigruppe har nominert en person, har hittil vært helt utenkelig. Disse medlemmer finner det lite tillitvekkende at spillereglene endres underveis i prosessen utelukkende for å hindre en bestemt persons kandidatur. 

Frp peker også på at tidligere stortingsrepresentant Bjarne Mørk Eidem (Ap) ble valgt til Riksrevisor tidlig i en stortingsperiode. 

– Noe som ytterligere bekrefter at Fremskrittspartiets løsning om permisjon for vararepresentanter hadde vært fullt ut mulig, skriver partiet. 

Det har vært stor frustrasjon i Frp etter Nobel-bråket på Stortinget. 

– Man behandler venner som venner, tordnet leder av Frps valgkomité, Ulf Leirstein, og uttrykte skuffelse overfor Venstre.

– Opposisjonen bedriver et uverdig spill i Stortinget, sa Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Les saken: – Forslaget kommer til å bli et flaut og mislykket forsøk på å stanse Hagen

Se video: Tybring-Gjedde til angrep på Venstre

Kan ende opp uten kandidat

Stortingsflertallet med Arbeiderpartiet, KrF, Venstre, Senterpartiet og SV har flere ganger bedt Fremskrittspartiet komme opp med en annen kandidat enn Carl I. Hagen, som er vararepresentant til Stortinget.

Nå må Stortinget først ta stilling til om det skal voteres over en ikke-valgbar kandidat.

De fem opposisjonspartiene skal ha lagt bort alle planer om å fremme en motkandidat mot Hagen.

Hvis Frps plass til sjuende og sist blir stående tom, betyr det trolig at tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet rykker inn i Nobelkomiteen fra sin plass som første vara.

Aktuelt:

Stortingsflertallet jobber for å stanse Hagen-valg til Nobelkomiteen

Frp: Uryddig av Stortinget

Lex Hagen setter ny fyr på Nobel-striden

I 2011 fikk ikke Hagen være Frps Nobel-kandidat. Slik reagerte han på vrakingen:

– Jeg har grått

Populært