Meny

Nord-Korea mener krig er uunngåelig

En mann kikker på TV-bilder av USAs president Donald Trump (t.v.) og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un på en jernbanestasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs felles militærøvelser med Sør-Korea og trusler mot Nord-Korea gjør at et krigsutbrudd er «et etablert faktum», sier en nordkoreansk talsmann.

Spørsmålet er når krigen bryter ut, sier en talsmann for utenriksdepartementet i en uttalelse som ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA, opplyser Reuters.

– Vi ønsker ikke krig, men viker heller ikke unna. Dersom USA skulle feilberegne vår tålmodighet og tenne lunten for en atomkrig, vil vi med vårt mektige atomarsenal sørge for at USA betaler en høy pris, heter det i uttalelsen.

– Alle NATO-land diskuterer dette

De nordkoreanske prøveskytingene og prøvesprengningen seilte opp som et hovedtema på NATOs to dager lange utenriksministermøte i Brussel.

– Gjennom fire år som forsvarsminister har jeg ikke opplevd at diskusjon om Nord-Korea har vært spesielt framtredende i NATO, men det er det nå. Det forteller ganske mye om den situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Søreide til NTB.

Den tilspissede situasjonen rundt Nord-Korea må få en politisk løsning, og det er det bred enighet i NATO om, ifølge Søreide.

– Alle NATO-land som diskuterer dette, er opptatt av å finne en politisk løsning og engasjere regionale aktører, som for eksempel Kina. Det er den eneste og beste veien. Det er viktig å dempe retorikken overfor Nord-Korea og i stedet samle kreftene om å finne en politisk løsning, mener forsvarsministeren.

– Vil bli en global katastrofe

En krig med Nord-Korea vil bli en katastrofe med konsekvenser for hele verden, advarer NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Krig i denne regionen vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden, sier Stoltenberg.

Situasjonen i Nord-Korea blir et viktig tema når utenriksministrene i NATO samles til møte i Brussel onsdag.

Den siste tiden har spenningen økt, fastslår NATO-sjefen.

– Det skyldes Nord-Koreas uforsiktige og uansvarlige oppførsel. De tester atomvåpen. De tester raketter. Og vi ser at rakettene har en slik rekkevidde at de kan nå Europa og Nord-Amerika. Det er grunnen til at vi nå må legge maksimalt press på Nord-Korea, sier Stoltenberg.

Populært