Stortingets muntlige spørretime:

– Tror regjeringen at EU vil slutte å kjøpe norsk strøm?

Norge i EUs energiunion var blant temaene da europaminister Marit Berger Røsland, fiskeriminister Per Sandberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen stilte i den muntlige spørretimen på Stortinget 6. desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets Liv Signe Navarsete tok opp sin uro for at norske kraftpriser og selvstendigheten på å styre norsk energipolitikk, da europaminister Marit Berger Røsland (H) stilte i Stortingets muntlige spørretime 6. desember.

Bakgrunnen er at regjeringa foreslår å slutte Norge til EUs energiunion underlagt deres energibyrå ACER, en sak som nå ligger i Stortinget til behandling.

Europaminister Marit Berger Røsland (H). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Europaminister Marit Berger Røsland (H). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Med EUs energibyrå ACER tar de et stort skritt for å ta kontroll. Med flere overføringskabler går vi fra et lavt norsk prisnivå, til et europeisk prisnivå. Nå ønsker regjeringa å overlate kontrollen til et energibyrå som skal regulere ut fra markedets interesser. Hvordan vil statsråden sikre rimelig energi til norsk industri? spurte Navarsete.

– Vi er allerede vant til utveksling av kraft over landegrensene. ACER skal få en begrenset myndighet til å håndtere uenighet mellom ulike nasjonale reguleringsmyndigheter. Konsesjoner skal fortsatt behandles av Norge, svarte Røsland og la til:

– Jeg tror dette er en positiv utvikling for Europas energimarked. Et velfungerende energimarked over landegrensene er viktig.

Les også: – Her kan KrF spare 55 millioner i statsbudsjettet på EUs energibyrå ACER

Vil EU slutte å kjøpe?

Navarsete minnet statsråden om at hun i sin halvårlige redegjørelse om europapolitiske spørsmål i november, sa at Norge måtte slutte seg til EUs finanstilsyn for å sikre norsk finansvesen tilgang til EUs marked.

– Altså at det er nødvendig å avgi suverenitet for å få tilgang til markedet i EU. Det er jo feil, sa Navarsete. Hun fulgte opp med tilsvarende spørsmål på energi, og gjentok sitt spørsmål om hva som vil skje med krafprisene til norsk industri.

Liv Signe Navarset (Sp) Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Liv Signe Navarset (Sp) Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Marit Berger Røsland slo fast at norsk tilknytning til ACER ikke er det som avgjør prisen på norsk strøm.

– Den bestemmes av vannkapasitet og utveksling av strøm på det nordiske markedet, sa hun.

– Mener statsråden at EU ikke vil kjøpe norsk energi hvis vi ikke slutter oss til ACER? ville Navarsete vite.

– Når det gjelder suverenitet, er det klart at byråene som kommer på felt etter felt, var ikke der da EØS-avtalen ble inngått. Det skaper utfordringer. Men vi har sikret NVE en norsk stemme i ACER, sa europaministeren.

Les også: Europaministeren til Stortinget: – EØS har styrket arbeidstakernes rettigheter

Ett eksempel fra regjeringa

Navarsetes partifelle Sigbjørn Gjelsvik tok utgangspunkt i at EØS fratar Norge virkemidler til å skjerme norsk industri.

– Noe av det første denne regjeringen gjorde, var å dra til Brussel for å redusere tollvernet for ost, noe som går utover norsk næringsmiddelindustri. Den har gitt EU økt tilgang på landbrukseksport gjennom Artikkel 19-forhandlinger. Den har økt grensa for avgiftsfri import over nett. Og nå skjerpet de sukkeravgiften til de grader at et stort industrikonsern går til ESA for å få stoppet det, oppsummerte Gjelsvik, og spurte:

Lars Haltbrekken (SV) Foto: NTB scanpix
Lars Haltbrekken (SV) Foto: NTB scanpix

– Kan europaministeren gi ett eks på at regjeringa har gjort noe for å styrke norsk industris betingelser?

– Vi har klart å videreføre ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, noe den forrige regjeringen ikke klarte. Det er klart at i Artikkel 19-forhandlingene har vi økt for noe import fra EU-siden, sa Marit Berger Røsland.

– Men Artikkel 19 er ikke en avtale som svekker norske landbruksinteresser, hevdet hun.

Les også: – Sjokolade- og sukkeravgiften bryter med EØS-avtalen

– ACER svekker ikke forsyningssikkerheten

SVs Lars Haltbrekken mener Norge står i fare for å gi fra oss myndighet på energisektoren når vi kobler oss til EUs energiunion.

– Statnett er også kritisk, og skriver at dette dreier seg om å avgi ansvar for drifts- og forsyningssikkerheten, sa Haltbrekken.

Marit Berger Røsland påpekte at Norge frivillig har lagt kabler som eksporterer norsk strøm. Hun mener at det ikke påvirker forsyningssikerheten å legge norsk energipolitikk under EUs energiunion.

– Når det gjelder forsyningssikkerhet, er Norge ett av landene som er best stilt. Norge har sider ved vårt energimarked som skiller seg fra EUs, blant annet ved at strømproduksjonen stort sett er fornybar. Jeg er trygg på at verken ACER eller EUs energiunion vil svekke norsk forsyningssikkerhet, sa hun.

Klo-striden dukket opp igjen

Fiskeriminister Per Sandberg var førstemann til å bli utfordret, med utgangspunkt i striden om en fiskeindustribedrift kan få overta eierskapet til et kystfiskefartøy.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) Foto: NTB scanpix
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) Foto: NTB scanpix

Striden dreier seg om dispensasjonen bedriften Gunnar Klo på Myre i Vesterålen har fått til eierskap.

Flertallet i Stortingets næringskomité stiller seg negativt til dispensasjonen, i en sak Stortinget skal behandle mandag 11. desember, påpekte SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

– Er statsråden trygg på at dette blir et enkelttilfelle? spurte Venstres André N. Skjelstad.

– Det første partiet som ønsket å endre deltakerloven og la industrien eie fiskefartøy, var Venstre i 1946. Jeg som statsråd må behandle alle søknader som kommer. Da må jeg si ja eller nei. Klo-saken er spesiell, sa Sandberg.

Torbjørn Røe Isaksen med ett barn

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som er tilbake fra pappaperm, takket for at også han fikk spørsmål, og hadde en meddelelse om framtidig familieplanlegging:

– Kona og jeg har blitt enige om at vi ikke skal få flere barn.

– Av hensyn til statsbdusjettet, la han spøkefullt til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver i bolig i Sola18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans
Siste nytt
19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver i bolig i Sola18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans
Populært