Jagland bes vurdere sin stilling i Nobelkomiteen

Stortinget behandlet tirsdag et forslag om å slå fast at vara- og stortingsrepresentanter ikke kan velges inn i Nobelkomiteen.
Stortinget behandlet tirsdag et forslag om å slå fast at vara- og stortingsrepresentanter ikke kan velges inn i Nobelkomiteen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasteforslaget med skjerpede Nobel-regler sender et tydelig signal til Aps Thorbjørn Jagland om å vurdere sin stilling i komiteen, mener Høyres Trond Helleland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantforslaget fra Ap, SV, Sp, KrF og Venstre som ble vedtatt tirsdag, slår fast at vararepresentanter og faste stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen.

Samtidig tar forslaget til orde for å utrede om internasjonale lederverv er forenlig med å være medlem av Nobelkomiteen.

– Generalsekretæren i Europarådet vil rammes av en slik regel. Dette bør være et tydelig signal til Thorbjørn Jagland om at han bør trekke seg fra Nobelkomiteen, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i Stortinget tirsdag.

Jagland selv ønsker ikke å kommentere saken, opplyser hans talsmann i Europarådet, Daniel Höltgen, i en epost til NTB.

Får støtte

Helleland mener det vil være klokt av Jagland å ta signalene fra Stortinget på alvor og trekke seg. Også fra Frp, Sp og Venstre kommer signaler om at Jagland bør vurdere å frasi seg vervet som medlem av Nobelkomiteen – bare dager før utdelingen av årets fredspris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En person som er generalsekretær i Europarådet, bør ikke sitte i Nobelkomiteen. Det skaper unødige spørsmål om uavhengighet og også unødvendige bindinger som er vanskelig å forholde seg til, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad under debatten.

– Å tro at en posisjon som generalsekretær i Europarådet kan frikobles fra Nobelkomiteen, er ganske naivt, fulgte Venstre-leder Trine Skei Grande opp.

Aktuelt: Sinne i Frps stortingsgruppe: – Man behandler venner som venner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap vil ikke vrake Jagland

Ap-nestleder Hadia Tajik vil ikke oppfordre partiets tidligere leder til å trekke seg.

– Høyre prøver å få debatten til å handle om noe annet enn den egentlig gjør. Dette handler om at Stortingets flertall tydelig uttrykker at man skal respektere sedvanen gjennom 40 år, om ikke å nominere stortingsrepresentanter eller vararepresentanter til Nobelkomiteen, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi er oppgitt over Aps framgangsmåte og kaller den uryddig.

– Det er veldig rart at Ap ikke tenkte på dette med bindinger og uavhengighet da Jagland ble gjenvalgt til Nobelkomiteen i 2014, mens han var generalsekretær i Europarådet, sa Limi

Aktuelt: Lex Hagen setter ny fyr på Nobel-striden

Hagen-sirkus

Frp-nestor Carl I. Hagen var selv til stede på Stortinget tirsdag. Han sto ved Limis side da Frps parlamentariske leder kommenterte saken, men nøyde seg med å si at han gjør seg sine tanker om Ap og de øvrige partienes motivasjon for hastevedtaket.

Tajik forsvarer på sin side valget av Jagland i 2014, selv om Ap nå altså ønsker utredet om det å sitte i Nobelkomiteen er uforenlig med å ha et internasjonalt lederverv. Denne delen av forslaget ble vedtatt med 88 mot 13 stemmer – bare Frp stemte mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser i ettertid at dette har skapt noen diskusjoner. Det er først nå at dette er blitt en problemstilling, sier hun.

Aktuelt: Frp tviholder på Hagen som partiets kandidat til Nobelkomiteen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffereaksjon

Både Høyre og Frp stemte mot hasteforslagets første punkt om å nekte vara- og stortingsrepresentanter plass i Nobelkomiteen. Forslaget ble vedtatt med 58 mot 41 stemmer.

– En straffeekspedisjon mot Frp og Carl I. Hagen, ifølge Helleland.

Men at vedtaket vil sette en stopper for Hagens plass i Nobelkomiteen, går ikke Frp uten videre med på.

– Løpet er ikke kjørt. Valgkomiteen skal starte sitt arbeid, og så skal dette opp til behandling på fredag. Det fortsatt noen dager til, sier Limi til NTB.

– Stortingspresidenten ville ikke spekulere på hva som vil skje de neste dagene. Det vil heller ikke jeg, tilføyer Hagen.

Aktuelt:

Hederspris til Jagland

Jagland mener islandsk sensur er indre anliggende

Jagland satt i Nobelkomiteen mens han var stortingsrepresentant