Høyesterett gir grønt lys til Donald Trumps innreiseforbud

Nå kan det se ut til at det blir noe av Donald Trumps innreiseforbud.
Nå kan det se ut til at det blir noe av Donald Trumps innreiseforbud. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett i USA gir grønt lys til å sette hele det kontroversielle innreiseforbudet til USAs president Donald Trump ut i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet omfatter innbyggere fra seks overveiende muslimske land.

en rettsordre mandag sier dommerne at retningslinjene kan tre i kraft mens juridiske søksmål mot innreiseforbudet behandles i lavere instanser i det føderale rettsapparatet.

Forbudet gjelder reisende fra Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen. 13. november besluttet en domstol i California at folk fra disse landene ikke kan nektes innreise hvis de har et beviselig forhold til noen i USA.

Besteforeldre, søskenbarn og andre slektninger av borgere i USA er blant dem som lavere rettsinstanser fastslo at ikke kunne stenges ute.

Uenige

Trump-administrasjonen anket avgjørelsen inn for høyesterett, som mandag altså ga regjeringen medhold og ba om iverksettelse av hele forbudet inntil ankesakene er avsluttet. To av de ni høyesterettsdommerne, Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor, var uenige i kjennelsen og tok til orde for å opprettholde kjennelsene fra de lavere domstolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps administrasjon har argumentert med at innreiseforbudet er nødvendig av sikkerhetsårsaker og ikke er knyttet til religion. Den siste versjonen av innreiseforbudet, som kritikere mener er rettet mot muslimer, ble presentert 24. september.

Det erstatter to tidligere og mer omfattende versjoner, som er blitt stanset i det amerikanske rettsvesenet.

Høring

Fakta om innreiseforbudet

* President Donald Trump utstedte 27. januar et innreiseforbud og visumstans for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria. I februar satte en føderal dommer i Seattle innreiseforbudet til side.

* Trump utstedte 6. mars gjennom en presidentordre et nytt, utvannet innreiseforbud. Forbudet skulle tre i kraft 16. mars, men ble i likhet med det første forsøket stanset av føderale domstoler.

* Siden har innreiseforbudet blitt behandlet i en rekke domstoler, og Trump har kommet med flere reviderte utgaver.

* 26. juni ga Høyesterett grønt lys for at Trump-regjeringen delvis kunne innføre innreiseforbudet. Unntaket er de som har en troverdig tilknytning til USA, blant annet gjennom familie, studier eller arbeidskontrakt.

* 4. november ble det klart at Høyesterett i USA tillater at hele Donald Trumps omstridte innreiseforbud iverksettes mens juridiske søksmål mot innreiseforbudet behandles i det amerikanske rettsvesenet. Forbudet gjelder reisende fra Tsjad, Iran, Libya, Somalia, Syria og Jemen.

(NTB)

Denne uka skal to ankedomstoler, den ene i San Francisco i California og den andre i Richmond i Virginia, holde høringer om innreiseforbudet. Begge domstolene har framskyndet behandlingen av saken, og høyesterett påpeker at den forventer at de ekspederes raskt.

Dersom det skjer i nærmeste framtid, vil høyesterett kunne komme med en endelig avgjørelse i saken innen utgangen av juni neste år, heter det.