V og KrF fikk gjennomslag for flere kvoteflyktningerListhaug avviser påstand fra Ap: – Et signal om at Norge tar imot færre flyktninger, ikke flere

Statsråd Sylvi Listhaug avviser at regjeringen sender signaler om at flere får komme.
Statsråd Sylvi Listhaug avviser at regjeringen sender signaler om at flere får komme. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-nestleder Hadia Tajik mener at med Sylvi Listhaugs (Frp) egen logikk, føler 24.000 asylsøkere seg invitert til Norge. Nå har Listhaug svart Tajik i Stortinget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I valgkampen advarte Listhaug og Frp mot at et regjeringsskifte ville kunne bety «innvandringseksperiment» fra de rødgrønne og flere kvoteflyktninger. Noe som igjen ville gi økning i asylankomstene, ifølge Frp.

I forrige uke gikk Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik ut i ABC Nyheter og sa at budsjettenigheten etter Listhaugs logikk betyr at Norge må forvente seg en økt tilstrømning av flere tusen asylsøkere.

Samtidig krevde Tajik svar fra Listhaug i Stortinget.

Flere kvoteflyktninger i budsjettavtalen

I budsjettavtalen gikk Frp og Høyre med på å ta imot 1.000 flere kvoteflyktninger neste år, noe som er nær en dobling av hva de egentlig ønsket i sitt opprinnelige forslag.

Til sammen blir kvoten neste år 2.120 personer, noe som er lavere enn antallet Norge har tatt imot de siste to årene, men høyt sammenlignet med tidligere år.

Det på tross av at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) flere ganger i år har omtalt det som uaktuelt å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Ansvarlige statsråder i regjeringen bør forvente å bli tatt seriøst. Sylvi Listhaug har gjentatte ganger påstått at politiske vedtak om å ta imot kvoteflyktninger er å regne som en invitasjon til asylsøkere om å komme til Norge. Når Frp nå går inn for å doble antallet kvoteflyktninger så må jo dette i følge statsrådens logikk føre til en økt tilstrømming av asylsøkere på flere tusen den nærmeste tiden. Siden dette er hennes oppfatning, bør vi også være bedre forberedt nå enn vi var forrige gang Frp skulle håndtere en økning i tilstrømmingen av asylsøkere, sa Tajik til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Arbeiderpartiets Hadia Tajik. Foto: Siri Øverland Eriksen
Arbeiderpartiets Hadia Tajik. Foto: Siri Øverland Eriksen

Hun viste til at Listhaug har pekt på at det var en sammenheng mellom vedtaket om 8.000 kvoteflyktninger på tre år og de 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i 2015.

Tajik understreket at hun ikke deler logikken til statsråden, men «antar at hun gjør det selv»

Les hele saken: – Med Listhaugs logikk vil 24.000 føle seg invitert til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug: – Signal om at Norge tar imot færre

I et skriftlig svar til Tajik i Stortinget avviser Listhaug at regjeringen har sendt en åpen invitasjon.

– I 2018 vil Norge redusere antallet overføringsflyktninger med 1000 sammenlignet med inneværende år. Dette er i så fall et signal om at Norge tar imot færre flyktninger, ikke flere. Jeg mener at det er viktig å ha stø kurs i innvandringspolitikken og føre en bærekraftig innvandringspolitikk som gjøre at det ikke kommer flere enn vi evner å integrere. Norge har bare siden 2012 gitt nesten 80 000 flykninger og familiegjenforente til flyktninger opphold i Norge. Det er en enorm oppgave å sørge for at disse lærer språket og kommer i jobb så de kan forsørge seg selv. Derfor må tempoet i innvandringen til Norge være under kontroll. Bare Malta og Sverige har gitt opphold til flere flyktninger enn Norge i Europa i perioden 2008-2016, skriver Frp-statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig benytter hun anledningen til å komme med et stikk til Arbeiderpartiet som har vært med på å gi Listhaug flere asyl-nederlag i Stortinget etter valget.

– Jeg registrerer at Ap så langt denne perioden har lagt til rette for å myke opp politikken. Jeg er selvsagt bekymret for at dette kan gjøre Norge mer attraktiv som destinasjon for menneskesmuglere og økonomiske migranter.

Les hele spørsmålet fra Tajik og svaret fra Listhaug her: Vil komme nesten 24.000 personer

SE VIDEO: Denne kampanjen fikk Listhaug til å reagere