Vedum: – Regjeringen har forsøkt å svekke folkets mening

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ( H ) og senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ( H ) og senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange velgere forstod ikke konsekvensene av hva de stemte i folkeavstemningen om kommunesammenslåing. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror regjeringen bevisst har skapt problemer og usikkerhet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre har fryktet for hva folket mener og rapporten viser at regjeringen burde være tydelige på at det skulle være en nasjonal veileder for hvordan folkeavstemningene skulle gjennomføres, men det ønsket de ikke, sier Vedum til ABC Nyheter.

Senterpartilederen mener regjeringen «igjen har forsøkt å svekket folkets mening».

I en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) konkluderes det med at velgere i flere kommuner fikk uklar eller mangelfull informasjon da de skulle stemme.

En av forskerne bak rapporten kritiserte torsdag regjeringen for å ikke ha lagt føringer for hvordan folkeavstemningene og stemmesedlene skulle se ut.

Les saken: – En risiko for at mange velgere ikke forstod konsekvensene

I rapporten slås det fast at «hvor entydig resultatet av folkeavstemningen er» avhenger blant annet av utformingen av stemmeseddelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
MOTSTANDER: Trygve Slagsvold Vedum og Sp har kjempet innbitt mot kommunesammenslåinger som ikke skjer frivillig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MOTSTANDER: Trygve Slagsvold Vedum og Sp har kjempet innbitt mot kommunesammenslåinger som ikke skjer frivillig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Regjeringen ga tydelig veiledning på innbyggerundersøkelsene, men ikke på folkeavstemningene. Jeg tror regjeringen bevisst har forsøkt å lage kaos og tvil rundt folkeavstemningene, sier Vedum.

Som kilde til et «bredere og bedre beslutningsgrunnlag» anbefalte regjeringen innbyggerundersøkelsen fremfor folkeavstemning.

– Rapporten er også tydelig på at folkeavstemninger er bedre enn meningsmålinger, som har vært regjeringens metode. Regjeringens metode har fått fullstendig stryk, legger Vedum til.

– Hele prosessen har vært preget av hastverk for å overkjøre folkeviljen, og hastverk er lastverk. Regjeringen har gjentatte ganger forsøkt å stoppe folkeavstemningene, og jeg frykter funnet i rapporten viser at de gjorde et bevisst valg for å skape tvil rundt folkeavstemningene, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber Erna Solberg og Jan Tore Sanner lese rapporten grundig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har vært redd for at folket skulle mene noe annet enn dem, sier Sp-lederen.

Finnes ingen nasjonale standarder:

Mer enn halvparten av alle norske kommuner brukt lokal folkeavstemning som et verktøy for å involvere borgerne og sondere den lokale opinionen knyttet til spørsmålet om kommunesammenslåing.

Det finnes ikke noen nasjonale standarder og veiledninger eller krav til lokale folkeavstemninger

Det er derfor opp til de enkelte kommunestyrene selv å avgjøre hvordan og når en folkeavstemning skal gjennomføres, hvem som har stemmerett, samt hvordan stemmeseddelen skal utformes. Det inkluderer også valgadministrative rutiner og prosedyrer. Dermed er det grunn til å anta at lokal praksis vil variere betydelig kommunene imellom.

Juridisk sett er lokale folkeavstemninger å anse som rådgivende, og det vil alltid være kommunestyret som fatter den endelige beslutningen.

Det er også tilfellet i spørsmålet om kommunesammenslåing. I praksis er det likevel ikke uvanlig at lokalpolitikere opplever en forpliktelse til å følge resultatet av en folkeavstemning.

Kilde: Institutt for samfunnsforskning

Sanner utilgjengelig for kommentar

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) skrev torsdag i en e-post til ABC Nyheter at han skal lese rapporten nøye « og vurdere hvordan vi best kan følge opp rådene fra forskerne».

Siden torsdag har ABC Nyheter gitt Sanner flere muligheter til å svare på Vedums utspill, men Sanner har ikke hatt mulighet.

Kommunikasjonsavdelingen i departementet opplyste fredag at de «ikke får gitt tilsvar» i saken.

Aktuelt: Høyre beholder tilsiget og er fortsatt litt større enn Ap

Forsker bak rapporten: – Tankevekkende

– Det er tankevekkende at man fra de nasjonale myndigheter fikk utarbeidet et opplegg for innbyggerne for innbyggerundersøkelse, men ikke noe skriftlig opplegg for selve folkeavstemning. Særlig kommunene med over 10.000 innbyggere opplevde at det kunne vært fint med hjelp fra departementet, sa en av forskerne bak rapporten, Signe Bock Segaard, til ABC Nyheter torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten slås det fast at en innbyggerundersøkelse ikke kan sammenliknes med folkeavstemning:

«Når det gjelder opinionsundersøkelser blant innbyggere, er det vår klare mening at disse – hvis gjennomført på en god måte – med rette kan være en del av et beslutningsgrunnlag, men under ingen omstendigheter kan sidestilles med folkeavstemning som verktøy i en beslutningsprosess.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Internt brev avslørte forsøkt på å hindre folkeavstemning

Allerede i 2015 avslørte et internt brev hvordan Høyre sentralt forsøkte å få sine lokalpolitikere til forhindre folkeavstemninger om kommunesammenslåing.

«Folkeavstemninger i denne type spørsmål utarter ofte til synsing, usakligheter og splittelse i lokalsamfunnet og kan føre til at det blir tatt en beslutning som ikke er kunnskapsbasert.», stod det blant annet i brevet, som er sendt ut av Høyres seniorrådgiver på kommunalpolitikk, Martin Engeset.

Les saken: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overrumplet Erna Solberg

Video fra 2016: Solberg mener Høyre ligger foran folkemeningen i spørsmålet om kommunesammenslåing