Russland mener USA provoserer Nord-Korea

<p>Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, feiret oppskytningen av en potensielt interkontinental rakett onsdag med smil, latter og en røyk sammen med sine øverste militære. Nå mener Russland at USA provoserte frem oppskytningen.</p>
Kim Jong-un, Nord-Koreas leder, feiret oppskytningen av en potensielt interkontinental rakett onsdag med smil, latter og en røyk sammen med sine øverste militære. Nå mener Russland at USA provoserte frem oppskytningen. Foto: faksimile/ KCNA

Russland legger skylden på Trump-administrasjonen for konflikten med Kim Jong-un. – USA prøver bevisst å provosere Nord-Korea, sier utenriksminister Sergeij Lavrov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland sier at det synes som USA ønsker at Nord-Korea skal fortsette med sine prøvesprengninger og rakettoppskytninger.

– USAs opptreden synes å ville fremprovosere en overilt reaksjon fra Pyongyang side, sier den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov torsdag.

USA burde forklare sine hensikter, sier Lavrov, i følge den russiske nyhetstjenesten Russia Today som knyttes nært opp til Putin.

Hans kommentar kommer etter at regimet i Nord-Korea onsdag skjøt opp en ny rakett som skal vise at landet kan nå mål i fastlands-USA. Raketten - av typen Hwasong-15 - ble avfyrt etter en to måneders pause fra nord-koreansk side. Det ga håp om at Washington og Pyongyang kunne innlede en dialog, skriver RT.com.

Lavrov opplyser at USA i september hintet om at neste militærøvelse i Sør-Korea føst skulle finne sted til våren 2018, noe som ville gi naboen i nord en pause.

– Vi hadde tro på den tilnærmingen, men så holdt de en øvelse i oktober, så i november og nå sier de at de skal ha en ikke planlagt øvelse i stor skala i desember, sier Lavrov.

– Hvis USA virkelig leter etter en unnskyldning for å ødelegge Nord-Korea, som USAs FN-utsending sa i et møte i sikkerhetsrådet, så si det direkte og la USAs ledere bekrefte det. Så kan vi bestemme oss for hvordan vi skal reagere, sier den russiske utenriksministeren i følge RT.com.

– Press fungerer ikke

Lavrov avviser at nye sanksjoner mot Nord-Korea vil presse landet til å avslutte sine atomprøvesprengninger eller rakettprogram. Forsøkene på press fungerer ikke, mener han.

Den russiske utenriksministeren mener USA burde åpne opp for direkte samtaler med Kim Yong-uns regime i Pyongyang.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener USA bevisst provoserer regimet i Pyongyang, og ber om direkte dialog. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters
Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener USA bevisst provoserer regimet i Pyongyang, og ber om direkte dialog. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

I sterkt sensurerte nord-koreanske media fremstilles rakettoppskytningen onsdag som en stor suksess. Nyhetsbyrået KCNA legger i sin engelskspråklige versjon stor vekt på at landets leder selv overvåket testen, og at alt derfor gikk meget bra.

De legger heller ikke skjul på at det nye våpenet er rettet mot USA som de oppfatter som sin hovedfiende. Etter Koreakrigen ble det inngått en avtale om våpenhvile, men formelt sett eksisterer det fortsatt en krigstilstand på den koreanske halvøya.

Tidligere avvist av USA

Lavrovs uttalelser kommer dagen etter et hastemøte i FNs sikkerhetsråd hvor USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa at Nord-Koreas oppskyting av en ny interkontinental rakett bringer partene nærmere en krig.

Under møtet gjentok Kinas representant et kinesisk-russisk forslag til nedtrapping av Nord-Korea-konflikten. Forslaget går ut på at Nord-Korea stanser sine tester av raketter og atomvåpen, mot at USA og Sør-Korea stanser sine felles militærøvelser. Forslaget er tidligere blitt avvist av USA, skriver NTB.

For øvrig, i et intervju med den italienske avisen Libero, gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Tass torsdag, sier Lavrov at USAs opptrer «dumt» og «uansvarlig» i sin politikk overfor Russland.

Han viser blant annet til nedleggelsen av det russiske konsulatet i San Francisco.

Reportasje: Nordkoreansk avhopper åpner opp om det lukkede regimet

Personvernpolicy