OECD råder Norge til å beholde velferdsstaten

I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten. NHOs sjeføkonom Øystein Dørum viser til Perspektivmeldingen som slo fast at dersom oljefondet skal bevares for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger.
I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten. NHOs sjeføkonom Øystein Dørum viser til Perspektivmeldingen som slo fast at dersom oljefondet skal bevares for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har OECD rådet Norge til å slanke offentlig sektor og kutte skatter. Nå advarer de mot å bygge ned velferdsstaten, fremgår det i en ny rapport. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Finanspolitiske reformer bør ikke sikte på å redusere omfanget av Norges velferdsordninger og offentlige tjeneste. Disser er avgjørende for landets sosialøkonomiske modell, og spiller en avgjørende rolle i å gjøre økonomisk vekst inkluderende og i å sikre velferd», heter det i rapporten som Finansavisen refererer fra.

Ifølge avisen råder OECD Norge til å finne en vekstfremmende skattemodell, sikre en kompetent arbeidsstyrke og å deregulere for å gjøre det enklere å drive økonomisk aktivitet.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO viser til Perspektivmeldingen.

– Den slo klart fast at hvis vi skal bevare oljefondet for kommende generasjoner, så er det ikke nok penger, gitt det eksisterende skattenivået og ressursutnyttelsen, til å opprettholde nivået på velferdsordningene.

Konklusjonen hans er i tråd med dette.

– Vi kan ikke opprettholde velferdsordningene med mindre vi gjør noe. NHO har ingen ambisjon om å bygge ned disse ordningene og det ville vært rart om nasjonen ble rikere og vi likevel bygget ned velferden. Men regnestykket ser for tiden ikke ut til å gå opp, sier han til avisen.