Avsatt katalansk leder starter valgkamp i Belgia

Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont stiller i regionvalget som førstekandidat for Junts per Catalunya (Alt for Catalonia). Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont stiller i regionvalget som førstekandidat for Junts per Catalunya (Alt for Catalonia). Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Catalonias avsatte leder innledet lørdag valgkampen fra sin eksiltilværelse i Belgia ved å be velgerne gi uttrykk for sitt ønske om katalansk uavhengighet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi, katalanerne, demonstrerte for verden at vi har kapasiteten og viljen til å bli en uavhengig stat. Og den 21. desember må vi stadfeste det, sa Carles Puigdemont da han innledet valgkampen i Oostkamp i Belgia.

Puigdemont og hele hans regjering ble avsatt av Spanias statsminister Mariano Rajoy 27. oktober etter at den katalanske regionforsamlingen erklærte uavhengighet fra Spania.

Samtidig ble den folkevalgte regionforsamlingen oppløst, og det ble utlyst nyvalg for å gjenopprette det Rajoy har omtalt som «normale tilstander».

Puigdemont reiste til Belgia før spanske myndigheter rakk å pågripe ham, og han venter nå på en avgjørelse i det belgiske rettsvesenet om hvorvidt han skal utleveres til Spania eller ikke. I Spania er han siktet for oppvigleri og opprør, noe som kan gi mange års fengsel.

Det er uklart om han fortsatt kommer til å være i Belgia på valgdatoen 21. desember.

Les også: En ny tid begynner i Catalonia

Personvernpolicy