Tajik reagerer på ørefik-oppfordring: – Ikke et ansvar vi kan dytte over på den enkelte

Per Sandberg på landsmøtet til Fremskrittspartiet (Frp).
Per Sandberg på landsmøtet til Fremskrittspartiet (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En god gammeldags ørefik er noe de aller fleste mannfolk forstår, sier Frps Per Sandberg. Nå krever Hadia Tajik (Ap) svar i Stortinget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-nestleder Per Sandbergs oppfordret i VG onsdag kvinner til å gi en «god gammeldags ørefik» til menn som trakasserer.

– Jeg vil si til norske kvinnfolk, at hvis de blir utsatt for seksuell trakassering, så synes jeg ikke de skal holde tilbake flathånda. En god gammeldags ørefik er noe de aller fleste mannfolk forstår. Det bør imidlertid være unødvendig.

– Å klappe til sjefen kan være vanskelig, men det kan være nødvendig. En slik reaksjon der og da er ikke til å kimse av, legger han til.

Bakgrunnen for VG-intervjuet er #metoo-kampanjen, som har ført til flere saker om seksuell trakassering i medie- og kulturbransjen.

Les også: – TV 2-ansatt fikk fornyet kontrakt tross flere bekymringsmeldinger

Tajik reagerer på Sandbergs oppfordring

Aps Hadia Tajik ber om en begrepsavklaring i et skriftlig spørsmål til Stortinget.

Kva skiljer ein «god» øyrefik frå ein middels god eller direkte dårleg øyrefik? spør Hadia Tajik. Foto: Skjermdumpt Stortinget
Kva skiljer ein «god» øyrefik frå ein middels god eller direkte dårleg øyrefik? spør Hadia Tajik. Foto: Skjermdumpt Stortinget

– Hva skiller en «god» ørefik fra en middels god eller direkte dårlig ørefik? skriver Tajik i et skriftlig spørsmål til fiskeriministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – At mannen din maser om sex kan ikke kalles et overgrep

Til ABC Nyheter sier Tajik at hun forventer et «skikkelig svar på hva Sandberg mener».

– Jeg tenker at når en statsråd i regjeringen går ut med denne oppfordringen til kvinner som blir utsatt for seksuell trakassering, så må han forvente å bli tatt på alvor, og kunne gi skikkelige svar på hva han mener. Vi som er folkevalgte og i regjering har et ansvar for å gi politiske svar som sikrer at ingen, verken kvinner eller menn, blir utsatt for seksuell trakassering. Det er ikke et ansvar vi kan dytte over på den enkelte som blir utsatt for det, sier Ap-nestlederen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener #metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering ikke er et problem for enkeltpersoner.

– Det er et problem med en ukultur hvor maktmisbruk og trakassering får fortsette. Nå har veldig mange kvinner (og en del menn) stått frem og fortalt om sine opplevelser, da skylder vi dem å ta det de forteller om på alvor gjennom å både gi støtte, men også ved å komme med politiske løsninger, sier Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker om effekten av #metoo: – Det må mer til for å skape endringer

– Dette er ikke noe de skal måtte stå i alene

Ap-nestlederen har følgende oppfordring til de som blir utsatt for seksuell trakassering:

– Kvinner og menn som blir utsatt for seksuell trakassering må vite at dette ikke er noe de skal måtte stå i alene. De må vite hvor de kan melde fra, det må være lav terskel for å melde fra, og ledere må vite hva de skal gjøre når de mottar meldinger om seksuell trakassering. Det er ledernes ansvar å ivareta de som blir utsatt for dette, og sørge for egnede reaksjoner mot maktmisbruk og trakassering, sier Tajik, og legger til:

– Derfor er det viktig at vi som politikere sørger for å styrke noen av de virkemidlene vi allerede har, som likestillingsombudet og JURK, juridisk rådgivningstjeneste for kvinner, Stortingets vedtak om å etablere et eget lavterskeltilbud for å melde inn seksuell trakassering må følges opp, og vi må ta inn arbeidet mot seksuell trakassering i arbeidsmiljøloven.