Listhaug ble nektet fritak som vararepresentant

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Permisjonsreglene på Stortinget praktiseres strengt. Det fikk innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) merke da hun søkte fritak som vararepresentant i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug søkte permisjon fra resten av stortingsperioden fordi hun da jobbet i First House. Flere kritiserte Listhaug den gang for å være i en dobbeltrolle fordi kommunikasjonsbyrået opererte med hemmelige kundelister.

Daværende stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) var blant dem som mente det kunne oppstå tvil om hvem representanten egentlig stilte opp for i stortingssalen, og om Listhaug hadde kunder som kunne se seg tjent med bestemte utfall av de forskjellige sakene.

– Jeg bør få permisjon hvis stortingspresidenten mener det er demokratisk problem at jeg er der, sa Listhaug til Aftenposten i september 2012.

Aktuelt: Carl I. Hagen ofrer Stortinget for plassen i Nobelkomiteen

I sitt svar til Listhaug viste Andersen til Grunnloven.

– Den alminnelige forståelsen av Grunnloven tilsier at den som blir valgt i et stortingsvalg har plikt til å stå i vervet i hele fireårsperioden. Dette gjelder også for dem som blir valgt til vararepresentanter. Det holder ikke å ønske seg en annen jobb eller å ville vekk fra Stortinget av andre grunner, skrev Andersen i et avisinnlegg i VG samme høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der viser han også til at Stortinget 27. mai 2010 behandlet et forslag om rett til fratre vervet som stortingsrepresentant. Forslaget ble enstemmig avvist.

Bakgrunn:

Kilder: Frp bytter ikke Nobel-kandidat

Uten motkandidat er veien åpen for Hagen

Frp provosert av ønske om å vrake Hagen som Nobel-kandidat

Ap og Venstre vil stanse Carl I. Hagens vei til Nobelkomiteen