Theresa May skal være villig til å doble milliardsum til EU i Brexit-forhandlingene

BREXIT-PRESS: Statsminister Theresa May er villig til å doble pengesummen som trengs for å kjøpe britene fri fra EU. Men det er ikke nok.
BREXIT-PRESS: Statsminister Theresa May er villig til å doble pengesummen som trengs for å kjøpe britene fri fra EU. Men det er ikke nok. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May skal ha fått klarsignal til å klaske 40 milliarder euro på bordet til EU for å få en god handelsavtale etter Brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere medier melder at May har overtalt utenriksminister Boris Johnson til å godta en britisk betaling på 40 milliarder euro til EU, mot tilbudet hittil på 20, idet britene forlater EU.

EUs uoffisielle krav er 60 milliarder, nesten 600 milliarder norske kroner.

Betingelsene May har fått av sine partifeller for å doble tilbudet, skal være at dette beløpet ikke skal legges offisielt fram før på EU-toppmøtet i desember, og mot et løfte fra EU om å få en god handelsavtale.

40 milliarder er ikke nok

EU med kommissær Michel Barnier i spissen, har imidlertid holdt en hard linje og sagt at det ikke kommer på tale å snakke om noen handelsavtale før første punkt, betalingen for Brexit, er avklart.

Det gjør det ikke lettere for May at Irlands utenriksminister Simon Coveney i et intervju med avisa Evening Standard slår fast at 40 milliarder ikke er nok til å kjøpe seg en handelsavtale med EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle som tror at Irland får en hånd på skulderen og blir fortalt at nå er det på tide å bevege oss, nå som de finansielle spørsmålene er løst - vel, vi kommer ikke til å bevege oss, sier Coveney.

Les også: Brexitsamtaler mellom slagene på toppmøte i Göteborg

Irsk veto henger i lufta

Spørsmålet Irland vil stå fast på før det blir noen avtale, er at «det irske spørsmålet», en annen av de gordiske knutene som må kuttes over i det framtidige samarbeidet mellom EU og det vi vanligvis kaller Storbritannia - i stedet for Det forente kongeriket (UK) som det egentlig heter.

UK består nemlig av Storbritannia pluss Nord-Irland. Og når Brexit er et faktum, er irenes frykt at en «hard» grense skal skape en uholdbar barriere på den irske øya.

Utenriksminister Simon Coveney slår fast at Irland vil legge ned veto mot enhver Brexit-avtale som ikke gir en tilfredsstillende løsning for Irland.

Les også: EU forbereder seg på mulig Brexit-fiasko