– French og Moland planla å flykte

Joschua French og Tjostolv Moland under rettsaken Kisangani i 2010.
Joschua French og Tjostolv Moland under rettsaken Kisangani i 2010. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua French og Tjostolv Moland planla å flykte fra fengselet i Kongo, ifølge en ny bok fra Kari Hilde French.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG skriver Joshua French sin mor, Kari Hilde French, at de to nordmennene vurderte å fjerne veggplater og ta seg ut gjennom taket.

Kari Hilde French, moren til Joshua French, lanserer bok onsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Kari Hilde French, moren til Joshua French, lanserer bok onsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

«Joshua og Tjostolv hadde flere planer. Verktøy ble smuglet inn på finurlig måte. Å fjerne veggplater mot betongplattingen eller å ta seg ut gjennom taket ble skrinlagt til fordel for en annen plan», skriver Kari Hilde French i boken som lanseres onsdag, ifølge avisen.

Planene skal ha blitt lagt parallelt med at norske og britiske myndigheter forsøkte å få de to fangene overført til hovedstadene Kinshasa, og deretter til Norge.

Holdt på å bli avslørt

Fengselsdirektøren i Kisangani hevdet i 2011 overfor Dagbladet at de hadde stanset et fluktforsøk.

Kari Hilde French avviser i boken at dette var et konkret forsøk på flukt, men en gang var de nær ved å bli avslørt.

«En natt Tjostolv satt krumbøyd på himlingen og gravde i muren, gravde han ved et uhell litt for langt ut mot gaten, og noen forbipasserende så at det lyste litt ut av åpningen. Dette ble rapportert, og så fulgte en stor razzia, men alt som ble funnet var en pinne en metallbit og en aluminiumsstang».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin nye bok «Dømt til døden i Kongo» som ble lansert i oktober hevdet TV 2s journalist Fredrik Græsvik at Forsvarets etterretningstjeneste på et tidspunkt skisserte flere ulike scenarier som kunne fremtvinge en evakuering dersom livene til de to drapsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland, sto i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Kongo-bok: Vurderte å hente ut French og Moland med spesialsoldater

Les også: – Ikke alle liker at French går fri

Kom til Norge i mai

Hans Marius Graasvold, advokaten til Joshua French, fortalte til ABC Nyheter i september at hans klient forsøkte å etablere et nytt liv etter hjemkomsten 17. mai i år.

Fakta om Joshua French og Kongo-saken

* Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han, av hensyn til en svært redusert helsetilstand, fått bo alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge. 17. mai i år bekreftet statsminister Erna Solberg at French samme dag var blitt overført til Norge. Daværende utenriksminister Børge Brende sa at French var overført på humanitært grunnlag.

* I september ble Joshua French utskrevet fra sykehus i Norge. Han har ikke uttalt seg offentlig etter at han kom til landet.

– Han har fortsatt et behov for ro nå som han er i ferd med å etablere et helt nytt liv etter åtte år i Kongo. Det er mange praktiske gjøremål som må gjøres nå som han skal begynne på et normalt liv, sa han.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella i Kisangani i 2013. Joshua French ble senere dømt for å ha drept kameraten.

Det på tross av at obduksjonsrapporten konkluderte med at Moland hadde tatt sitt eget liv.

Se video: UDs spesialrådgiver Arild Øyen møter pressen om French-saken