Forsker: Nyvalg er trolig løsningen på tysk krise

Det er krevende dager for Tysklands sterke kvinne, Angela Merkel, som ikke klarer å danne en koalisjonsregjering. Trolig går det mot nyvalg.
Det er krevende dager for Tysklands sterke kvinne, Angela Merkel, som ikke klarer å danne en koalisjonsregjering. Trolig går det mot nyvalg. Foto: Bernd Von Jutrczenka / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går mot nyvalg i Tyskland. – Det er lite som tyder på at partene har vilje til nye regjeringsdrøftinger, mener Tyskland-ekspert Elin-Sofie Nesje Vestli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier vil tirsdag starte samtaler med partilederne for å forsøke å presse dem tilbake til forhandlingsbordet. Men Nesje Vestli, som er professor ved Høgskolen i Østfold, tror ikke forsøket vil lykkes.

– Det var overraskende at det ble brudd i forhandlingene, jeg hadde forventet at partene hadde klart å komme til enighet. Særlig fordi De grønne kom de andre i møte.

Regjeringsforhandlingene mellom statsminister Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU/CSU, Fridemokratene (FDP) og De grønne brøt sammen natt til mandag.

SPD i opposisjon

– Men nå tror jeg ikke partene kommer sammen igjen, og at nyvalg blir løsningen, sier Nesje Vestli.

Hun peker på at det sosialdemokratiske partiet, SPD, har gjort det klinkende klart at de denne gangen ønsker å være i opposisjon og ikke inngå i en ny storkoalisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dermed er en mindretallsregjering nesten utelukket, og det blir ingen andre utveier enn nyvalg, mener Nesje Vestli.

Tyskland holdt forbundsdagsvalg 24. september, og forhandlingene om en ny regjeringskoalisjon har vist seg krevende.

Samme resultat?

Det er imidlertid ikke sikkert at nyvalg vil løse flokene.

– En helt fersk meningsmåling viser at man kan komme til å ende opp med nærmest tilsvarende valgresultat. Det er derfor vanskelig å se for seg at et nyvalg vil gi andre kabaler, understreker professoren.

– Men presset på partene for da å få til en løsning, vil selvsagt være mye sterkere. Og selvsagt kan oppslutningen komme til å svinge i den ene eller andre retningen, legger hun til.

Det er en komplisert prosess å lyse ut nyvalg i Tyskland. Et nyvalg kan derfor trolig tidligst finne sted i januar.