Hizbollah åpner for tilbaketrekking fra Irak

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, her fotografert i Beirut i juli 2014. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix
Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, her fotografert i Beirut i juli 2014. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hizbollahs leder sier at den libanesiske militsen er villig til å trekke seg ut av Irak etter at IS mistet kontrollen over byen Rawa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løftet ble gitt i en TV-tale som Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah holdt mandag. Rawa er den siste byen som IS har kontrollert i Irak. Før helgen hevdet irakiske styrker at de hadde gjenerobret byen, som ligger i Anbar-provinsen i Vest-Irak.

I talen mandag sa Nasrallah at Hizbollah har utplassert et stort antall kommandanter i Irak.

– Vi mener at oppdraget er over, men vi venter på den endelige, irakiske seierserklæringen, sa han.

Etter dette vil Hizbollah revurdere militsens nærvær i Irak, ifølge Nasrallah.

– Hvis vi mener det er over, at det ikke er noe behov for at disse brødrene er til stede, vil de vende tilbake for å bli utplassert i ethvert annet område som har behov for dem, framholder han.

– Ingen våpen til Jemen

Hizbollah-lederen avviste samtidig anklagene om at militsen har sendt våpen til Jemen, Bahrain og Kuwait.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil formelt avvise det: Vi sendte ikke våpen til Jemen, Bahrain, Kuwait eller Irak, sa Nasrallah.

Han nekter også for at Hizbollah var innblandet da jemenittiske houthi-opprørere avfyrte et missil mot Saudi-Arabia tidligere i november.

Nasrallahs tale blir holdt drøyt to uker etter at Saad Hariri trakk seg som Libanons statsminister under et besøk i Saudi-Arabia. Hariri rettet samtidig kraftig kritikk mot Hizbollah, som også er representert i den libanesiske samlingsregjeringen som Hariri har ledet.

Stemplet som terrorgruppe

Saudi-Arabia og flere andre sunnimuslimske stater anklager Hizbollah for fungere som et verktøy for erkerivalen Iran. Søndag vedtok Den arabiske liga er resolusjon der Hizbollah blir omtalt som en terrororganisasjon.

I Irak samarbeider Hizbollah med Hashed al-Shaabi, en regjeringsvennlig paramilitær gruppe som for det meste består av sjiamuslimske militssoldater. I Syria har Hizbollah kjempet for å sikre at president Bashar al-Assad blir sittende.

Selv om IS nå har mistet kontroll over alle byer i Irak og Syria, er den ytterliggående gruppa fortsatt til stede i ørkenområdene ved grensen mellom de to landene.

Aktuelt: Irans og Hizbollahs styrker i Syria bekymrer Israel

Hizbollah: – Libanons statsminister holdes fanget i Saudi-Arabia